söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Bildextra: Så blir Ikeas nya citykoncept i Gallerian

Publicerad: 9 juni 2022, 10:47

Jenny Vasquez Ling, varuhuschef Ikea Gallerian, tillsammans med AMF Fastigheters Cecilia Åkesson, chef för Gallerian och Mood Stockholm, utanför Ikeas nya cityvaruhus i Stockholm. Foto: Emma Tüll/Philip wallin

Den 30 juni öppnar Ikea sin första citybutik i Sverige. Möbeljätten hyr 8 000 kvadratmeter av AMF Fastigheter i Gallerian. Fastighetsnytt har tittat in i lokalerna som ligger i gallerians södra ände – med ingång från Regeringsgatan.

Ämnen i artikeln:

AMFIkea

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


När Ikea 2018 gick ut med att man sökte nya lokaler i centrala Stockholm började AMF Fastigheter omgående uppvakta möbeljätten. 

Frågan var bara var i city som man kunde frigöra en så pass stor och sammanhängande yta som Ikea efterfrågade? 

Från början var det säkert trista besked för AMF när hyresgäster som Mediamarkt, Hollister och River Island avflyttade från den södra delen av Gallerian – men så insåg fastighetsägaren att man satt på den ultimata cityvakansen. 

– Och i förra veckan kunde vi lämna över de här lokalerna till Ikea för färdigställande. Sedan dess har det gått superfort. Varje gång man kommer hit ser det ännu lite mer färdigt ut, säger Cecilia Åkesson, centrumchef retail city på AMF Fastigheter, som tillsammans med representanter för Ikea under torsdagen visade upp lokalerna för pressen. 

Läs mer: Här öppnar Ikeas nya cityvaruhus i Stockholm 

– Det är en stor händelse som kommer bidra positivt till flödet för Gallerian och hela stan. En attraktion för både turister och stockholmare, menar Åkesson.

Den södra delen av gallerian har annars traditionellt sett varit svår att driva trafik till. 

– Flest kunder kommer in från den norra delen via Hamngatan och Sergels torg. 

Finns det en oro att kunderna ändå inte hittar hit?
– Nej det tror jag inte. Ikea kommer att ta för sig och synas över hela fasaden, menar Cecilia Åkesson.  

Stort fokus, i det nya cityvaruhuset, kommer att ligga på hållbarhetsperspektivet med bland annat en avdelning dedikerad för second hand. 

Flera digitala lösningar implementeras för att göra det enklare att handla och ta del av sortimentet. 

Cirka 5.500 artiklar kommer att finnas på plats: 

– Det är ungefär hälften av vad som finns i Ikeas vanliga varuhus. Cirka 2.000 av varorna kommer att gå att handla, berättar Jenny Vasquez Ling som är varuhuschef på Ikea i Gallerian. 

För mat och dryck blir det också en förändring: 

– I våra traditionella varuhus har vi våra restauranger, vår bistro där vi serverar korv och våra kaféer. Här har vi slagit ihop alla dem på ett och samma ställe. Under dagen byter vi bara ut sortimentet och serverar frukost, lunch, fika och middag, berättar Vasquez Ling. 

Sittplatser kommer finnas på entrétorget inne vid köket och sommartid öppnar även en uteservering. 

I den nya citybutiken i Gallerian kommer det arbeta runt 160 personer.

Läs mer: Ikea öppnar i Sälen 

Bild 1/9  Ikeas Cityvaruhus flyttar in i lokalerna som bland annat Hollister och Mediamarkt hyrde av AMF. Butiken ligger i hörnet Jakobsbergsgatan/Regeringsgatan och kommer ha fyra ingångar.

Foto: Philip Wallin

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev