Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Bildextra: Massiva planer för Värtahamnen – hela området görs om

Publicerad: 6 maj 2021, 10:48

Visionsbild över Södra Värtahamnen. Foto: Aaro Designsystem

Södra Värtan, Valparaiso och Värtapiren. Värtahamnens tre nya stadsdelar siktar mot att bli Stockholms nya kontorsnav med plats för 5 000 boende också. Här kommer de första bilderna på det nya hamnområdet.

Ämnen i artikeln:

VärtahamnenNorra DjurgårdsstadenStockholms stadExploateringsnämndenMidroc FastigheterWhite arkitekterAIX ArkitekterBonnier FastigheterNiam FastigheterBrunnberg & ForshedLINK Arkitektur

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Projektet är en del av Norra Djurgårdsstaden, ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt, som alltså växer söderut och in i Värtahamnens kvarter som förändras helt. 

Läs även: Staden i stor kontorssatsning – trots skakig marknad

Totalt planeras cirka 20 000 nya arbetsplatser och 1 700 nya bostäder i Värtahamnen som består av Södra Värtan, Valparaiso och Värtapiren. 

Tre nya stadsdelar växer fram. Foto: Stockholms stad

På onsdagen gav exploateringsnämnden detaljplanen för Södra Värtan grönt ljus och i sommar fattar kommunfullmäktige sitt beslut. Detaljplanen inkluderar fem kvarter med kontor, bostäder, hotell och handel. 

Bild 1/3  Visionsbild för entré till Värtahamnen när man kommer från Gärdets t-bana och går ner genom Finlandsparken. Foto: AIX Arkitekter

En ny vattenfront med kontorshus byggs utmed Värtabassängen, där en 700 meter lång kajpromenad med trädäck och sittplatser anläggs på den nybyggda Saltpiren i den norra delen.

B+C Pirhuset till vänster byggs av Bonnier Fastigheter. Foto: AIX Arkitekter och DPS

Sedan tidigare har Värtapiren byggts om och flyttats längre ut i vattnet för att friställa mark för att kunna bygga kontor och bostäder. Södra Kajen har också byggts om och fungerar nu som ett cykelstråk förbi exploateringen. 

Ett torg och en park kommer att löpa genom stadsdelen ner till kajen och i anslutning till parken kommer pendelbåten att lägga till, som redan i dag trafikerar Ropsten-Nacka-City.

Kajen med pendelbåtar. Foto: AIX Arkitekter

Utöver planering tillsammans med cirka tjugo byggaktörer om detaljplanerna har staden ett samverkansprojekt för att vässa kapaciteten på Värtabanan och precisera riksintresset för Östlig Förbindelse.

Midroc kommer att bygga ett bostadshus med fasad av tegel med inspiration från områdets historia som hamnområde. Foto: White Arkitekter

Tidigast byggstart för kontor och affärslokaler planeras år 2021 i norra delen av Södra Värtan, och 2024 för resten av området med bostäder, affärslokaler, förskola, parker, torg och F6-skola med tillhörande gymnastiksal.

Redan färdigställda projekt

• Värtapiren med ny terminal färdigställdes år 2016.

• Södra Kajen färdigställdes under år 2019. 

• Byggnation av Hamnpirsvägen blev klar förra året. 

 

Källa: Stockholms stad

 

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev