fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Bildextra: Lyxhus startskott för nya byggnadsordningen

Publicerad: 21 september 2021, 15:02

Foto: Teresa Ahola

På tisdagen satte fastighetsmiljardären Erik Selin och stadsbyggnadsnämndens ordförande Joakim Larsson (M) spaden i marken för ett lyxbostadshus i Stockholm som blir först ut med att följa stadens nya byggnadsordning. Se bilderna från eventet.

Ämnen i artikeln:

Stockholms stadJoakim LarssonErik SelinBalder FastigheterÖstermalm

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


På tisdagen gick byggstarten för bostadsprojektet Caprea på Östermalm, där Balder bygger 28 lyxlägenheter, merparten över 120 kvadratmeter, och ett stort penthouse i Stockholms innerstad vid den tidigare bensinmackstomten Circle K på Birger Jarlsgatan.

– Vi är väldigt glada över att få utveckla fastigheten i ett av Stockholms bästa lägen. Vår ambition är att skapa moderna och långsiktiga hem med internationell standard, säger Balders vd Erik Selin.

Läs även: Erik Selin om Evergrande-krisen: ”Ingen anledning till oro”

I kvarteret finns många anrika bostadsfastigheter i regel uppförda för över 100 år sedan och nu bygger Balder även cirka 300 kvadratmeter butiksyta i bottenplan och bilplatser i källarplan på en de få kvarvarande tomterna i området precis vid hörnet mellan Birger Jarlsgatan och Kungstensgatan, med utsikt över Ellen Keys Park.

Erik Selin och Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, tog tillsammans det symboliska första spadtaget med hjälp av en grävmaskin.

Foto: Teresa Ahola

Bygget blir även det första konkreta exemplet på hur ett nyproducerat hus byggs i Stockholm inom den nya byggnadsordningen. 

– Det är ett viktigt kunskapsdokument som visar hur staden har vuxit fram genom åren. Nu bygger Balder något tidlöst som knyter ihop det här kvarteret i hjärtat av Stockholm, säger Joakim Larsson (M). 

Byggnadsförordningar har enligt staden haft stor betydelse för hur Stockholm har utformats sedan 1700-talet och innehåller bland annat riktlinjer om krav på dagsljus och annat. 

– Just det här projektet är jättespännande. Jag ser positivt på att det byggs bostäder och inte bara kontor i Stockholms innerstad, det ryms även hyresrätter och lyxbostäder här, säger Larsson.

Bild 1/2  På platsen fanns även en tidskapsel i vilken besökare kunde lägga ner mindre föremål för att markera nutiden och skicka vidare till framtiden. Den kommer sedan att gjutas in i grunden på den nya byggnaden.

Foto: Teresa Ahola

Arbetet med Caprea vilar enligt Balder på tre nyckelord: exklusivt, genomtänkt och tryggt. Arkitekturen ska återge en skandinavisk känsla med utsökta materialval som tillsammans bildar en harmonisk helhet. 

Platsen för bygget där bensinmacken låg innan. Foto: Stockholms stad

Just nu pågår rivning av den befintliga bensinstationen och nybyggnationen påbörjas i oktober. Bostäderna ska enligt plan stå klara i slutet av 2023.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev