tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Bilder: Nu invigs nya Kiruna Centrum – 36 handlare har flyttat in

Publicerad: 1 september 2022, 12:37

Kiruna har varit under utveckling i många år – nu är första etappen avklarad. Foto: White Arkitekter

På torsdagen invigs nya Kiruna centrum då 36 verksamheter öppnar i nya lokaler i en helt ny centrumkärna. Flytten av Kiruna centrum är en av de största stadsomvandlingarna i modern tid, där White Arkitekter och Ghilardi + Hellsten har stått för planen bakom stadsomvandlingen. Helt färdigställt förväntas dock inte centrumet stå förrän 2033.

Ämnen i artikeln:

KirunabostäderKiruna

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Hur flyttar man en hel stad, utan att förlora dess identitet och karaktär? Det arbetet har White Arkitekter varit med och bidragit till, då de tillsammans med Ghilardi + Hellsten vann arkitekttävlingen om att utforma och ta fram en 100-årig utvecklingsplan för Kirunas nya stadskärna, hur det skulle fungera och genomföras.

Flytten har inneburit många utmaningar, men också en möjlighet att omvandla Kiruna till en mer miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar stad för nuvarande och kommande generationer, skriver White Arkitekter i ett pressmeddelande.

Läs mer: Kiruna: En stadskärna på glid när stadsflytten närmar sig målet 

– Med invigningen av torget och centrum har stadsomvandlingen tagit ett stort steg framåt, men mycket återstår innan stadskärnan blir så innehållsrik och vacker som den kan bli, kommenterar Krister Lindstedt, ansvarig arkitekt på White.

Bild 1/5  Det nya centrumet ska förses med nya mötesplatser och kulturella faciliteter som syftar till att främja det offentliga livet och göra det möjligt för en mer blandad befolkning att trivas. Foto: White

Byggnader av kulturhistoriskt värde och som har en stor betydelse för Kirunaborna har kommit med i den nya staden för att skapa en kontinuitet i det som har gett, och kan fortsätta ge, Kiruna sin identitet.  

Läs mer: Nu går första flyttlasset till Kirunas nya stadskärna 

– Vid flytten av Kiruna har man tagit med sig det byggda arvet in i det nya, både byggnader och hela miljöer. Vi gläder oss åt att en riksangelägenhet som kyrkan har fått flytta med. Detta för att göra stadens historia begriplig. Identiteten har också skapats genom mötesplatser och närhet till grönska, vilket Kirunaborna lyfte fram för oss som viktigt, kommenterar Krister Lindstedt.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev