lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Bilder: Duo får 80 miljoner när 7-miljardersprojektet växer fram

Publicerad: 6 juli 2022, 15:49

Tillsammans med Region Västmanland och NCC utformar Link och Carlstedt akutsjukhuet i Västerås. Byggstart planeras till hösten 2022 – tanken är att projektet ska vara klart 2030.

Två arkitektbyråer får fortsatt förtroende för att utforma Västerås nya akutsjukhus. Region Västmanland har anlitat NCC som byggentreprenör och de har i sin tur nu signerat avtal med arkitektteamet avseende bygghandlingsprojekteringen.


Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


I februari i år fattade regionfullmäktige i Västerås beslut om att genomföra byggnationen av stadens nya akutsjukhus. Budget för projektet är 6,8 miljarder kronor. 

När akutsjukhuset nu går in i bygghandlingsskedet väljer NCC att fortsätta samarbetet med Link och Carlstedt. 

Kontraktet avser cirka 80 miljoner, som delas mellan Link och Carlstedt. Projekteringen startar omgående och beräknas pågå till våren 2024.

Även program- och systemhandlingen har utförts av arkitektteamet, som nu tar med sig sin gedigna kunskap om projektet in i nästa skede.

Läs mer: SBB nobbas när miljardförsäljningen stoppas: ”Trodde i min enfald att SBB var den perfekta partnern” 

– Detta viktiga kontrakt utökar vårt fotavtryck inom sjukhusarkitektur. Vi tar med oss erfarenhet från både tidigare skeden och beprövade lösningar från andra projekt för att utforma ett modernt sjukhus som håller över tid. Att vi har arbetat med projektet från start till mål är dessutom både kvalitetssäkert och effektivt, säger Li Liljeberg, biträdande uppdragsansvarig arkitekt på Link. 

Bild 1/6  Vårdbyggnaderna omfattar cirka 75 000 kvadratmeter som kommer att uppföras på sjukhusområdet i Västerås. Foto: Region Västmanland/LINK Arkitektur/Carlstedt Arkitekter/TMRW

Det nya akutsjukhuset kommer bland annat att innehålla operation, röntgen, akutmottagning, förlossning, intensivvård, vårdplatser och mottagningar. 

Vårdbyggnaderna omfattar cirka 75 000 kvadratmeter som kommer att uppföras på sjukhusområdet i Västerås. 

Med generalitet, flexibilitet och standardisering samt hänsyn till framtida byggnader tar ett robust sjukhus nu form, skriver arkitektbyråerna i ett pressmeddelande.

Läs mer: Klart: SBB och K2A hyr ut 42 500 kvadratmeter till polisen i Västerås 

Lång erfarenhet hos arkitektteamet, beställaren och byggentreprenören möjliggör att arbetet kan genomföras både enligt tidplan och med hög kvalitet.

Byggstarten planeras till hösten 2022. Uppförandet av akutsjukhuset beräknas ta cirka åtta år. Preliminärt kommer de första patienterna kunna vårdas i början av 2030, uppger Region Västmanland på sin webbsida

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev