Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Besöksnäringens vädjan till fastighetsbolagen: Skjut till mer pengar

Publicerad: 26 augusti 2020, 14:31

Besöksnäringen har tvärstannat sedan coronapandemin och nu vädjar branschorganisationen Visita att fastighetsbolagen ska ta ett större ansvar.


Ämnen i artikeln:

HotellSvensk HandelFastighetsägarna

Före coronapandemin var besöksnäringen den snabbast växande näringen i Sverige. Men nu går sektorn i princip på knäna.  

– Vi gick in i krisen den 11 mars och börjar närma oss sex månader av pandemin och dess effekter, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, under ett webbinarium på onsdagen.

Det blev en positiv, men kortvarig, parentes för många turistverksamheter i sommar, och städerna har drabbats hårt. Hemestern lyckades med andra ord inte rädda besöksnäringen.

Läs även: Petter Stordalen i stor intervju om största utmaningen hittills 

Hotellen i Stockholm, Göteborg och Malmö tappade nästan 75 procent av sina logiintäkter i juli jämfört med förra året. Restaurangerna tappade cirka 30 procent.

– Just nu är många hotell, restauranger, nöjesfält, idrottsarenor, konferensanläggningar på väg in i ett höstmörker, säger Siljhammar. 

Flera miljarder av outnyttjade stöd

Trots att Fastighetsägarna har fört löpande samtal med Visita, Svensk Handel och regeringskansliet om olika typer av stöd för hyresgäster, så har pengarna inte nyttjats maximalt. 

– Alla fastighetsbolag, även inom stat och kommun, har inte velat ge företagen hyresreduceringar. Vi tycker att det är oacceptabelt, då många hyresgäster har kniven mot strupen, säger Stefan Lundin, branschjuridisk chef på Visita, till Fastighetsnytt. 

Stödpaketen som löper ut den sista augusti behöver enligt Visita förlängas med permitteringar, omställningsstöd och hyresstöd.

– Vi ser problem med stöden, inget paket har varit perfekt. Men hoppas ändå att fler fastighetsägare ska ta sitt ansvar för att rädda hyresgästers verksamhet att överleva på sikt, säger Lundin.

Problemet för många fastighetsägare har varit att de inte har lyckats få in försäkran från sina hyresgäster om att verksamheterna inte gått dåligt innan, vilket varit ett krav i processen. Även hanteringen av deras ansökningar har varit långsamma. 

– Ansökningsprocessen har varit orimligt krånglig, vilket säkert har resulterat i färre ansökningar. Men det finns fortfarande tid att ansöka, säger Maria Frisk, ansvarig för näringspolitiska frågor på Fastighetsägarna i Värmland, i en kommentar.

Läs även: Swedavia slår till igen – satsar på fler hotell

Ansökningsperioden är öppen fram till den 31 augusti. 

Just nu talar mycket för att stöden kan förlängas eftersom regeringen har en hel del pengar över. Finansdepartementet beräknar att bara två av de fem miljarder som öronmärktes i ett hyrespaket för att stötta företag inom sällanköpshandel, hotell och restauranger kommer att användas. 

Notan för permitteringsstödet väntas landa på 43 miljarder kronor, i stället för 95 miljarder, och på cirka 7 miljarder för omställningsstödet, i stället för 39. Det innebär att regeringen har minst 85 miljarder kronor kvar i stödkassan. 

Restriktionerna behöver omprövas

Förutom förlängda stöd vill Visita se lättnader kring publikrestriktioner. 

– Restriktionerna hindrar hjulen från att snurra och ligger som en våt filt över hela näringen. Vi följer givetvis råd och riktlinjer, men behöver politikens hjälp för att hantera dess effekter, säger Jonas Siljhammar. 

Han tror framför allt att vissa lättnader kring krogshower, julbord, mässor och nöjesparker skulle få hjulen att snurra mer.

– Restriktionerna behöver omprövas av myndigheterna. Mässor och nöjesparker har exempelvis presenterat hur man kan öppna säkert igen och då tycker jag att man ska ge dem den möjligheten.

Vi vill ha levande stadskärnor, inte centrum med enbart bostäder och kontor.

Annars väntar ytterligare konsekvenser, vilket på sikt riskerar att påverka hela stadsbilden negativt, enligt Stefan Lundin. 

– Vi vill ha levande stadskärnor. Inte centrum med enbart bostäder och kontor. Fastighetsägarna behöver sätta sig ner med näringen och hitta nya lösningar för de lokaler som nu står tomma då butiker och restauranger har tvingats stänga. 

Även stöd och restriktioner behöver diskuteras gemensamt. Visita själva är redo att presentera förslag som kan börja gälla redan i oktober. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.