Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Beslut: Grönt ljus för ”Stockholms mest spännande stadsdel”

Publicerad: 10 december 2020, 18:06

Värtahamnen beskrivs som en stad i staden.

Illustration: Stadsutvecklarna i Värtahamnen

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm godkände på onsdagskvällen första detaljplanen för Värtahamnen. ”Det här är en jätteviktig milstolpe”, säger Kristina Alvendal från Stadsutvecklarna i Värtahamnen till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Kristina AlvendalVärtahamnen

Nu för första gången levererar politikerna en detaljplan för Värtahamnen och snart byts containrar i hamnen ut mot fem bostadskvarter med nya kontor, kajer, torg och centrum.

– Det här är en jätteviktig milstolpe för alla fastighetsägare och Stockholms stad eftersom vi kan få byggstart redan nästa år. Vi har planerat och jobbat fram en detaljplan under flera års tid, säger Kristina Alvendal från Stadsutvecklarna i Värtahamnen.

Läs även: Totalförsvaret tar plats i Värtahamnen 

Värtahamnen är det största stadsutvecklingsprojektet innanför tullarna i Stockholm.

– Det är viktigt att upprätthålla byggtakten och tillväxten i dessa tider. Värtahamnen är viktig även ur den synpunkten.

I den nya stadsdelen växer nya offentliga rum fram i nära anslutning till vattnet, samtidigt som den framtida hamnverksamheten tryggas. Kajerna tillgängliggörs för allmänheten och nya Värtanbryggan blir en given punkt för pendelbåtarna. På piren vid torget skapas även ett terrasserat trädäck.

– Nu när politikerna har fattat beslut står fastighetsägarna redo att uppfylla stadsdelens gemensamma vision. Vårt uppdrag är att leverera Stockholms mest spännande stadsdel, säger Alvendal.

Läs även: Fastighetsägare bjuder in till samtal om spårväg till Värtahamnen 

Detaljplanen är den första av tre etapper i Värtahamnen som vid färdigställandet kommer att göra hamnområdet till en integrerad del av staden med 20 000 arbetsplatser och 5 000 boende. Kommunfullmäktige förväntas anta den första detaljplanen inom kort.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News