lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Barkarbystaden får nobben – här är nya heta spåret för Fotbollförbundet

Publicerad: 18 maj 2022, 07:04

Bild 1/2  Alexander Isak och det svenska fotbollslandslaget kan i framtiden få träna i Upplands Bro. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tidigare var Barkarbystaden det hetaste spåret. Men nu har Svenska Fotbollförbundet ingått ett intentionsavtal med en annan kommun. Parterna ska nu utreda möjligheterna för en nationell träningsanläggning något mer norr om Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Hemsö FastigheterUpplands-Bro

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Fastighetsnytt har tidigare skrivit om de många frågetecken som fanns för Svenska Fotbollförbundets nationella träningsanläggning i Barkarbystaden i Järfälla. 

Även om Järfällaspåret ännu inte är helt dött så har förbundet nu för avsikt att ingå ett intentionsavtal mellan Upplands-Bro kommun och Hemsö. Parterna ska utreda möjligheten för ett nytt nationellt utvecklings-, tränings- och utbildningscenter för svensk fotboll i Kungsängen.

Läs mer: Många frågetecken runt landslagets nya satsning 

Förslaget om intentionsavtal tas upp för beslut i kommunstyrelsen i Upplands-Bro den 1 juni.

– Jag är glad över att Svenska Fotbollförbundet och Hemsö överväger att etablera Upplands-Bro som bas, träningscenter och högkvarteret för svenska landslaget, kommenterar Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.

I en etablering av ett nytt nationellt träningscenter för svensk fotboll ska det bland annat kunna ingå två fullstora gräsplaner, en fullstor konstgräsplan, en fullstor inomhushall med konstgräs, läktare, målvaktsträningsyta, omklädningsrum och gym samt fysiologiskt och medicinskt center.

Men även andra typer av omkringliggande faciliteter kan vara av intresse erfar Fastighetsnytt.

Läs mer: C dammar av idé om ”Central Park” vid Rinkeby 

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i en kommentar: 

– Vår ambition är att fortsätta utveckla svensk fotboll för att hålla världsklass och det kräver förutsättningar som kan mäta sig med de som våra konkurrenter har. För att alla våra landslag, från ungdomsnivå till A-landslagen, ska kunna nå så bra resultat som möjligt är ett nationellt träningscenter en viktig pusselbit. Om det här blir verklighet ger det oss också bra möjligheter att samla våra utbildningar och arbetet med forskning och utveckling.

Hemsös vd Nils Styf: 

–  Idrottsanläggningar har på senare år kommit att utgöra en viktig del av Hemsös samhällsbyggande, och vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll tillsammans med Upplands-Bro kommun och SvFF. Vi kommer även att titta vidare på möjligheterna till utbildningslokaler och lokaler för idrott i ett bredare perspektiv, vilket skulle bli ett tillskott för både kommunen och hela Stockholmsregionen. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev