Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Avtal klart – jättebygget i Hagastaden går in i nästa fas

Publicerad: 19 februari 2021, 14:24

Vectura ska uppföra byggnaden i samarbete med Tekniska museet, och har anlitat Arkitektbyrån 3XN.

Illustration: 3XN

Hagastaden i Stockholm får ännu ett arkitektoniskt landmärke; Forskaren, som bland annat blir Elektas huvudkontor. Nu har ett entreprenadavtal tecknats med Zengun.


Ämnen i artikeln:

ZengunVectura FastigheterHagastaden3XN arkitekter

Vectura och Zengun startade planeringsfasen redan i somras, men har först nu tecknat ett entreprenadavtal. 

– Vi är övertygade om att vi kommer få vara med om att skapa en av Stockholms och vår samtids mest spännande byggnader, säger Mick Salonen Högberg, vd på Zengun, i en kommentar. 

Läs även: Så blir nya life science-byggnaden i Hagastaden 

Området har ambitionen att bli ett av världens främsta inom life science, där affärer och idéer får växa fram. 

– Byggprojektet behöver därför hålla världsklass och vi är övertygade om att Zengun kommer att bidra till att nå vår vision, säger Petter Ekevärn, projektutvecklingschef på Vectura, i en kommentar. 

Visionsbild av ljusgården i Forskaren.

Foto: 3XN

Läs även: Vecturas nya uppdrag: Forskningskvarter i Flemingsberg 

I höst tecknade Elekta, som utvecklar strålbehandling mot cancer, ett hyresavtal med Vectura i den nya byggnaden, som avser 5 700 kvadratmeter för ett huvudkontor, showroom och labb.

– Vi ser fram emot flytten till Forskaren i Hagastaden, där vi vill bidra till en innovativ och nytänkande miljö och fortsätta utveckla våra branschledande innovationer, säger Jonas Karlström, vd för Elekta Instrument, i en kommentar.

Byggnaden kommer att erbjuda 24 000 kvadratmeter flexibla kontor, gemensamma ytor och restauranger. På gatuplanet kommer event, föreläsningar och utställningar att hållas vid framtida Hagaplan.

Vissa förberedande arbeten med grundläggning och avväxling av biltunneln som byggnaden står på är redan påbörjade. Överlämning av entreprenaden är satt till februari 2024.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.