Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Åsa Bergman, Näringslivets mäktigaste kvinna 2019, har i princip varit samma arbetsgivare trogen under hela sin karriär.

Foto: Nicklas Thegerström

Åsa Bergman i stor intervju: ”Man måste alltid vilja bli bättre”

Åsa Bergman är långvägare inom Sweco och har klättrat ända upp till företagsledningen. Nu har taket nåtts, åtminstone innanför husets väggar.

Publicerad: 13 Maj 2020, 14:01

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Drottningen av näringslivet sitter 14 våningar upp, med panoramavy över Stockholm, när Fastighetsnytt möter henne. Hon sveper fingret långsamt över horisonten och säger:

– Vi jobbar med en massa olika projekt där ute. Inte bara stora, som många tror. 

Åsa Bergman är vd och koncernchef på Sweco och bossar över en gigantisk talangfabrik på Kungsholmen. Här finns arkitekter, ingenjörer och andra specialister. Ändå är kännedomen om bolaget, vars aktie har mer än dubblats bara det senaste året, inte så god som man kan tro.

– Alla vet inte vad vi gör. Det är inte självklart ens i fastighetsbranschen. En del tror att vi jobbar med bygg- och fastighetsrådgivning. Men vi planerar och utvecklar framtidens hållbara samhällen, säger hon.

Sagt om Åsa Bergman

”I Åsas filosofi finns en bredd som både rymmer den ingenjörsmässiga traditionen, men också en öppenhet och ett engagemang för viktiga horisontella samhällsfrågor. Just denna kombination gör Åsa speciell.”

Hans-Erik Nilsson, professor vid fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier på Mittuniversitetet.

Sweco är det sjätte största arkitektbolaget i världen och Europas största konsultbolag inom arkitektur, teknik och miljö. Just nu har bolaget sammanlagt 70 000 uppdrag, 1 500 team och 17 000 medarbetare på åtta marknader i norra Europa. 

– Jag har märkt att bilden av oss varierar, beroende på vad man jobbar med. De flesta har sin egen hemmazon i Sweco och kontakt med våra experter inom energi, hållbarhet och fastigheter. Det är vad de kan och vet. 

”På sikt vill jag förstås använda min kompetens för att utveckla andra verksamheter och ledare på olika sätt”, säger Åsa Bergman.Foto: Nicklas Thegerström

”På sikt vill jag förstås använda min kompetens för att utveckla andra verksamheter och ledare på olika sätt”, säger Åsa Bergman.

Foto: Nicklas Thegerström

Men sanningen är att konsultjätten är involverad i både det ena och det andra. Vissa omtalade projekt kan skymtas ända från huvudkontorets takterrass, såsom Slussen, Ostlänken och den så kallade getingmidjan; järnvägsspåren som leder in till Stockholms Central. 

– Vi jobbar 50/50 med privata och offentliga bolag. Det har vi alltid gjort, säger Åsa Bergman.

Cykelbanor designas, järnväg rustas upp och nya hotell, kontor, skolor och sjukhus byggs på flera platser. Samtidigt arbetar Swecos anställda fram teknik till snabbladdare för elbilar och handlingsplaner för att klara av extremväder.

Läs även: Åsa Bergman är årets mäktigaste kvinna 

Prisad för sitt ledarskap

Förra året blev Åsa Bergman ”Näringslivets mäktigaste kvinna” enligt en rankning av Veckans Affärer (VA). Tidningen presenterar en lista med 125 kvinnor med stor makt att utveckla sina bolag och därmed hela samhället mot ett jämställt näringsliv. På årets lista, som sedan nedläggningen av VA drivs av Dagens Industri, halkade hon ner till plats tolv, men hänger inte läpp för det. 

– Jag brinner för ledarskap, jämställdhet och mångfald, vilket är anledningen till att jag fick priset. Det är en betydelsefull utnämning som har gett både mig och Sweco en röst ute i samhället. 

Åsa Bergman och Sweco driver på för att få fler kvinnor i ledande positioner in i näringslivet. Det gör även konkurrenten WSP, som nyligen gick ut med nyheten om att de har 34 procent kvinnor i chefsposition. Sweco har fler kvinnliga ledare. 

– Vi har totalt 35 procent kvinnor i bolaget, 60/40-representation i styrelsen och lika många män som kvinnor i högsta ledningsgruppen. Mina landschefer i Sverige, Norge och Tyskland är kvinnor. 

WSP har däremot fler kvinnor, 38 procent, i bolaget.

Sagt om Åsa Bergman

”Jag jobbade med Åsa under drygt fem år och vet vilken stark ledare hon är. Jag är fantastiskt glad att hon tog över som ny vd och koncernchef i Sweco.”

Tomas Carlsson, tidigare koncernchef på Sweco och nuvarande vd på NCC.

Vill ge mer som ledare

Man kan säga att Åsa Bergman har arbetat sin väg upp till finrumssoffan. Direkt efter studierna började hon jobba som projektledare på arkitektbyrån FFNS, som senare blev Sweco, och är fortfarande samma arbetsplats trogen. 

– Jag funderade redan då, som projektledare, mycket på ledarskap och hur jag kunde få individer att bidra och leverera just till mitt projekt, säger hon.

Det var högkonjunktur på den tiden. Konsulter och entreprenörer överöstes med uppdrag och kunde stå och välja mellan bygge A, B eller C. Något som triggade i gång Åsa Bergmans intresse för ledarskap på allvar. 

Nu har hon nått absoluta toppen – takterrassen på Sweco-huset – och har inget ”sedan” inplanerat ännu. 

– Två år som koncernchef är en ganska kort tid. Jag har mycket kvar att lära mig om de olika länderna.

Hon har inte tid att tänka på steg två, utan är fullt upptagen med att utveckla den högsta ledningen och fullfölja målen för de åtta marknaderna. 

– Jag tycker att det är fantastiskt att jag har fått det här jobbet. Om fem år sitter jag kvar här om jag gör ett bra jobb. 

Vad skulle du göra om du fick drömma fritt? 

– På sikt vill jag förstås använda min kompetens för att utveckla andra verksamheter och ledare på olika sätt. 

Ett av Åsa Bergmans första projekt var att leda PUB-varuhuset vid Hötorget, numera ombyggt till Scandic Haymarket, och i dag skulle hon ge sitt 25-åriga jag samma råd som till sin 20-åriga dotter.

– Det är ”att det löser sig”. Jag ser lite mer lugnt och pragmatiskt på motgångar i dag och önskar att mina barn också hade det perspektivet. Men det är ju något som man oftast bara lär sig av sina egna erfarenheter. 

Vad har varit din största motgång i livet? 

– Jag har upp- och nedgångar, precis som alla andra, men brukar säga att svåra perioder gör att man lär känna sig själv och blir starkare.

Har du någonsin tagit dig vatten över huvudet?

– Nej.

Åsa Bergman refererar till vad koncernchefen sa när hon fick sitt första vd-jobb: ”När vi erbjuder dig en ny roll så har vi redan utvärderat din potential och gjort bedömningen att tjänsten är rätt för dig. Om du bara använder din stil och förmåga så kommer det här att gå jättebra.”

– Det där har jag alltid litat på! Jag är orädd och hoppar på nya situationer. Hittills har jag fixat allt, men jag har varit tvungen att läsa på för att lära mig nytt. Det är min drivkraft.

Att hon har kommit så långt i karriären tackar hon sin omgivning för. 

– Det här är ingen enmansshow. Jag har haft otroligt kompetenta personer omkring mig, och chefer som har pushat och utmanat mig. Det är så jag har tagit mig framåt. 

Har du själv någon ledarförebild?

– Nej. Men jag har mina öron och ögon öppna för vad ledarskap kan åstadkomma. Jag har tittat på chefer i min omgivning, sorterat beteenden i ”bad box” och ”good box”, och på så sätt skapat mig en egen ledarskapsverktygslåda. 

Jag är orädd och hoppar på nya situationer. Hittills har jag fixat allt, men jag har varit tvungen att lära mig nytt och läsa på. Det är min drivkraft.

En god ledare bör enligt henne reflektera över sitt eget beteende, vara intresserad av feedback och tävla mot sig själv. 

– Det är något som brister hos många. Man måste alltid vilja bli bättre och utveckla sitt ledarskap. En nära, öppen och transparent dialog är också viktig. Jag brukar fika med mina medarbetare för att få en pratstund. 

Vad har du fått för feedback? 

– Medarbetare har sagt att jag är närvarande i varenda sekund.

Vilken är den största kris som du har hanterat? 

Här tar Åsa Bergman sig en rejäl tankeställare innan hon svarar:

– Jag var med om en olycka i arbetet där en medarbetare gick bort i ett annat land. Det hände ganska tidigt i karriären, när jag var Sverigechef. Hela den processen med att informera familj, personal och medier, samt reda ut vad som hade hänt, var en stor händelse. 

”Jag känner hela tiden efter hur jag mår, tänker på min sömn, tränar nästan varje dag och jobbar inte på lördagar.”Foto: Nicklas Thegerström

”Jag känner hela tiden efter hur jag mår, tänker på min sömn, tränar nästan varje dag och jobbar inte på lördagar.”

Foto: Nicklas Thegerström

Så löser hon vardagspusslet

Att leda en internationell koncern kommer utöver framgångar även med ansträngningar och uppoffringar. Åsa Bergman är realistisk och tror aldrig att hon hade kunnat bli koncernchef om ­hennes barn, som i dag är 17 och 20 år gamla, fortfarande hade varit små.

– Då var jag engagerad i deras förskola och skola. 

Men dygnet har bara 24 timmar, även nu när barnen är stora. 

– Ibland låter det som om jag är något slags superperson. Men det är jag inte. Det är inte så att jag hinner baka. Jag städar inte ens själv hemma, utan tar in städhjälp, säger hon. 

Hela branschen kommer att vara där våra främsta kunder är i dag.

Resor i tjänsten hör också till vardagen när man basar över åtta länder och tusentals medarbetare. 

– Det tar mycket tid, men jag sover jättebra på hotell och är väldigt digital. Det blir mycket tid på Facetime, med min son, när jag är ute och reser. 

Träning, vila och hälsa är andra saker som Åsa Bergman prioriterar högt, varpå hon nästan trillar av stolen när hon får frågan: ”Vaknar du någonsin före klockan 4 för att hinna med allt?”

– NEJ! Absolut inte. Jag är duktig på att sova. 

Hon brister ut i skratt och tittar på kollegan Jonny, presskontakten, som är helt införstådd med vad hon menar. 

Åsa Bergman förklarar: 

– Helst kliver jag aldrig upp före klockan 6 på morgonen. Jag är noga med min sömn, har mina morgonrutiner och gör mig oftast klar på 45 minuter.

Denna livssyn kan också vara förklaringen till varför hon aldrig har varit nära en ”burnout”. 

– Jag känner hela tiden efter hur jag mår, tänker på min sömn, tränar nästan varje dag och jobbar inte på lördagar. Jag ser också till att ta några dagar ledigt, kanske runt en helg, om jag har haft intensiva arbetsperioder. 

Tillväxtplanerna fortsätter

Konsolideringstrenden i branschen fortsätter och Sweco har inte för avsikt att dra i handbromsen, tvärtom. Bolaget gasar på mer än någonsin.

– Vi har planer på att växa både organiskt och med förvärv. Strategin är att fortsätta rekrytera och utöka tjänsteinnehållet på våra åtta marknader. 

Sagt om Åsa Bergman

”Åsa är en målinriktad tävlingsmänniska med ett genuint intresse för ledarskapsfrågor. Hon lyckas med sitt stora engagemang och sin övertygelse inspirera andra till att vilja leverera och vara med på resan.”

Eva Nygren, styrelseproffs och tidigare vd för Rejlers och Sweco Sverige.

Bolaget har gjort ungefär 120 förvärv sedan börsnoteringen 1998. 

– Vi letar alltid efter intressanta bolag att förvärva. Det jobbar vi med hela tiden och har en plan för varje land. Det är jätteviktigt för oss att växa och inta en marknadsledande position, för att bli mer relevanta för våra kunder. 

Åsa Bergman ser detta som en naturlig del av globaliseringen. 

– Framtagning av hållbara städer och samhällen med parametrisk design och BIM kräver interaktiva processer. Arbetet är så tekniskt komplext att det är en fördel att ha all kompetens samlad i en verksamhet. 

Mycket talar därför för att den pågående konsolideringstrenden är här för att stanna, även om vissa kritiker menar att kompetensen också riskerar att urvattnas i den här typen av jättebolag. 

– Swecos strategi är samtidigt att vara lokala och arbeta nära kunden. Det håller vi väldigt starkt fast vid, säger Bergman. 

Sweco är, precis som andra konsultbolag, beroende av att potentiella kunder ska välja just dem som leverantör, vilket kräver både synlighet och ett starkt varumärkesbyggande. 

Framtidens drömjobb

Åsa Bergman är övertygad om att det är inom klimat och hållbarhet som jobben för Sweco kommer att finnas i framtiden. Målet är att främja klimatneutralitet inom alla typer av kundsegment, förklarar hon. Oavsett om det berör cirkulär ekonomi, fossilfria bränslen, grön energi, hållbara transporter, industri, rent vatten, energieffektiva byggnader eller något annat. 

– Vi tittar även på hur bygg- och fastighetsbolag kan bedriva investeringar på ett mer klimatneutralt sätt genom effektivare produktions- och designlösningar. Branschen står ju för 40 procent av koldioxidutsläppen i världen. 

Hon är fortsatt optimistisk trots att vissa kritiker befarar att Sverige inte kommer att hinna uppnå de globala målen i tid.

– Norden har jobbat med frågorna ganska intensivt de senaste tio åren. Tempot har ökat sedan Parisavtalet och finns numera på alla våra kunders agendor. Vissa tillståndsprocesser kan dock behöva ses över för att påskynda arbetet.  

Vilka gröna val gör du själv? 

– Jag kör en elbil och försöker välja tåg framför flyg samt minska min konsumtion. Jag lever även ganska vegetariskt, äter lite kött och då mest jämtländsk älg som jag själv har skjutit, typ, säger hon och skrattar. 

Hållbarhet är också en stafettpinne som hon gärna lämnar över till sina barn, varav hon vill föregå som ett gott exempel. 

– Att jobba på Sweco, som jobbar med att ta fram hållbara samhällen, är kanske ett av de allra grönaste valen som jag gör i mitt liv. 

Hur ser Sweco på flyg i tjänsten?

– Vi försöker promota att man ska resa med tåg, kollektivtrafik och cykel, då Sverige 2023 ska ha en neutral fordonsflotta. 

En titt i backspelen

Mycket har hänt sedan Åsa Bergman började arbeta som projektledare på 90-talet. Den största skillnaden enligt henne är nog att det krävs fler innovativa och hållbara lösningar i dag på grund av förtätningen. 

– Vi hade pressade tidsplaner även när jag var projektledare, men min upplevelse är att det är betydligt snabbare processer i dag tack vare bättre samverkan.  

Var tror du att fastighetsbranschen är 2025?

– Hela branschen kommer att vara där våra främsta kunder är i dag. Bloombergs huvudkontor, som vi har designat i London, är ett lyckat exempel, med extra genomtänkta Breeam-lösningar.

Läs även: Goldmann ny hållbarhetschef på Sweco 

Hon säger att Storbritannien ligger i framkant när det gäller beräkning av koldioxidneutralitet. Passivhus, klimatneutralitet, cirkulär ekonomi, parametrisk design, artificiell intelligens och dataanvändning i fastigheterna för att styra beteenden är andra områden som hon tror väldigt starkt på. 

Hur bygger vi i framtiden? 

– Koldioxidneutraliteten kommer att ställa nya krav på byggbranschen, inte minst när det gäller andelen prefabrikat och design för att optimera materialkonsumtion. Det är viktigt att produktionen blir cirkulär även i det långa perspektivet. 

En timme har gått och Åsa Bergman är fortfarande lika fokuserad som i början. På så sätt får medarbetarna rätt; hon är verkligen närvarande i varenda sekund. 

Mer om Åsa Bergman

Ålder: 52 år.

Bor: I Villa i Östersund, lägenhet i Stockholm och sommarhus utanför Falkenberg.

Familj: Sambon Björn, barnen Ebba, 20, och Erik, 17.

Utbildning: Civilingenjör inom väg och vatten, KTH.

Karriär: 1999 blev hon regionchef för Sweco i norra Sverige, 2006 vd för Sweco Management, 2012 vd för Sweco Sverige och 2018 vd och koncernchef för moderbolaget Sweco.

Intressen: Löpning, cykling, yoga, vandring och skidåkning.


Ämnen i artikeln:

SwecoÅsa Bergman

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.