lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Arkitekttävling igång för jättekvarteret i Södertälje

Publicerad: 11 april 2023, 11:24

Lunakvarteret med Lunagallerian består mestadels av byggnader från slutet av 1970-talet.

Nu bjuds arkitektbranschen in för att tävla om vem som ska få utforma det framtida Lunakvarteret i centrala Södertälje. Det skriver Telge Fastigheter i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetTelge FastigheterSödertälje

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


I början av mars beslutade kommunfullmäktige i Södertälje att ge bifall åt fastighetsägaren Telge Fastigheters förslag gällande framtiden för Lunagallerian i Lunakvarteret mitt i centrala Södertälje.

Förslaget går ut på att bevara stommarna i byggnaden istället för att riva och bygga nytt. Detta efter att stommarna visat sig vara i bättre skick än förväntat.

Nu har Telge Fastigheter utlyst en arkitekttävling för framtidens Lunakvarter, vilket beskrivs som ett av de mest omfattande projekten i Södertäljes stadskärna någonsin. Projektet omfattar om- och nybyggnation med en bruttoarea på upp till 100 000 kvadratmeter.

Läs också: Lista: 4 banbrytande projekt med återbrukad betong

Uppgiften består i att ta fram ett koncept för Lunakvarteren vilket inkluderar gestaltningsidéer och arkitektoniska principer. Telge Fastigheter skriver i pressmeddelandet att bolaget avser att anlita vinnaren i arbetet med hela eller delar av Lunaprojektet.

– Uppgiften är att gestalta byggnader och rumsligheter utifrån vision, funktioner, historiskt djup och målbild om ett levande stadsliv. Ambitionen är att skapa ett kvarter med kreativt klimat där kommersiella aktörer samverkar och samarbetar med kulturverksamheter, föreningslivet och Södertäljeborna, säger Södertäljes stadsarkitekt Andreas Pålsson, i en kommentar.

Sista dag att skicka in bidrag till tävlingen är den 5 maj.

Läs också: Mikael Granath om miljardresan med Willhem: ”Blev idiotförklarade för affären”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev