onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Arkitekten om skadorna: Låt restaureringen ta tid

Publicerad: 24 januari 2020, 04:00

Arkitekten Ola Andersson vill att restaureringen ska få ta tid. Bild: Blåljusbilder

Senaste tidens sprängningar av bostadshus och inte minst den på Östermalm fortsätter att väcka starka reaktioner. “Det var ledsamt att se den förstörda entrén. Jag hoppas att de ansvariga får sitt straff”, säger Ola Andersson, vars arkitektbyrå ligger ett stenkast ifrån den drabbade platsen.

Ämnen i artikeln:

Husby

Senaste tidens sprängningar av bostadshus och inte minst den på Östermalm fortsätter att väcka starka reaktioner. “Det var ledsamt att se den förstörda entrén. Jag hoppas att de ansvariga får sitt straff”, säger Ola Andersson, vars arkitektbyrå ligger ett stenkast ifrån den drabbade platsen.

Förra veckan väcktes människor på Östermalm, mitt i Stockholm, av en kraftig explosion. Ingen person blev skadad men ett flerfamiljshus fick omfattande skador.

– Jag tycker att det här är väldigt obehagligt. Jag blir besviken och arg. Det är hemskt, sa fastighetsägaren Marie Atmer till Fastighetsnytt bara några timmar senare.

Sedan dess har restaureringsarbetet pågått för fullt.

“Fasansfullt attentat”

Ola Andersson, grundare av Andersson Arfwedson arkitekter, har sitt kontor i närheten och beskriver händelsen som “ett fasansfullt attentat mot ett vackert hus från en epok då bostadsarkitekturen stod i zenit”.

– Vi är naturligtvis glada över att ingen person kom till skada, men är upprörda över förstörelsen. Det var ledsamt att se bilderna på den förstörda entrén.

Han hoppas nu att de ansvariga ska få sitt straff och att fastighetsägaren ska återställa byggnaden på ett kvalitativt sätt.

– Mycket talar dock för att det inte blir så.

Varför?

– De beställde nya fönster direkt, knappast tillverkade efter originalen. Jag förstår att boende snabbt måste få tak över huvudet, men fastighetens värde bevaras bättre om den återställs på ett seriöst sätt. Det är viktigt att tänka på.

– Det gäller framför allt byggnader av hög klass. Det här handlar ju om ett väldigt påkostat bostadshus från 50-talet, säger Ola Andersson.

Det borde alltid finnas evakueringsbostäder att erbjuda drabbade, inte minst om arbetet tar längre tid, menar han.

Goda exempel finns

Han nämner sedan ett av de allvarligaste bombdåden i svensk historia som ett lyckat restaureringsprojekt, nämligen Fountainebleau som sprängdes på 80-talet i centrala Stockholm.

– Det var troligen ett försäkringsbedrägeri av någon som hade lokaler i fastigheten. Hela huset blåstes ut. Det var ett kulturhistoriskt intressant hus, där det gjordes en väldigt seriös restaurering, säger Ola Andersson.

Fastighetsnytt har sökt fastighetsägaren på Östermalm, Marie Atmer, för en kommentar om hur återställningen fortlöper, utan resultat.

Mer om huset på Gyllenstiernsgatan

- Byggnaden ritades 1958 av Sture Frölén, känd för att ha ritat Huddinge kommunhus och flera bostadshus.
- Bostadsplanen består av tre lägenheter kring ett trapphus placerat i mitten av byggnaden. Lägenheterna är stora med utblickar åt flera håll.
- Rumssambanden är genomtänkta. Varje lägenhet har en inre hall och små passager med inbyggd förvaring, som gör att vardagsrummet eller köket inte behöver användas som korridor för att nå sovrummen.

Källa: Andersson Arfwedson arkitekter

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev