Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Andelsägarmodell testas i Eskilstuna

Publicerad: 22 februari 2012, 07:12

Det kommunala fastighetsbolaget i Eskilstuna, Kommunfastigheter, planerar att testa en helt ny typ av upplåtelseform i Sörmlandsstaden. Det handlar om den så kallade andelsägarmetoden, berättar tidningen Eskilstuna-Kuriren (EK).


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna

– Vi tror på det här, säger Kommunfastigheters VD Hans-Georg Wahlberg i en kommentar till EK.
Det blir en fastighet i något av Eskilstunas miljonprogramsområden som blir först ut med den nya boendeformen, förmodligen redan senare i år. Vilket bostadsområde det blir tal om är dock ännu inte bestämt. Hyresgästerna ska tillfrågas om de vill köpa sin lägenhet i enlighet med den nya andelsägar-modellen.
– Jag tror vi blir spänstigare som organisation eftersom vi törs pröva det här. Det blir en mer spännande organisation att jobba i, säger Hans-Georg Wahlberg.

– Det är i linje med de bostadspolitiska beslut som finns om att vi ska ha olika bostadsformer i Eskilstuna, kommenterar Kommunfastigheters styrelseordfröande Birgitta Eriksson (mp).
Andelsägarmetoden kan liknas vid en bostadsrätt, men utan krav på en styrelse och att minst två tredjedelar av de boende i fastigheten vill “köpa loss” fastigheten.
– Kommunfastigheter blir kvar som grundandelsägare, betonar Lars-Henrik Friman, VD för Andelsägarbolaget M2 AB, det Stockholms-företag som utvecklat idén bakom andelsägar-metoden.
I klartext betyder det att Kommunfastigheter blir kvar som fastighetsägare och ansvarar för fastighetens och lägenheternas skötsel precis som tidigare.
– Vi kommer fortsätta att ha mest hyreslägenheter. Det här blir bara ett komplement, säger Hans-Georg Wahlberg vid Kommunfastigheter.
Kommunfastigheter har lovat att försöka ta fram ett så förmånligt låneavtal som möjligt för de hyresgäster som vill “köpa loss” sin lägenhet.

Andelsägar-konceptet licensieras ut till Kommunfastigheter och företaget Andelsägarbolaget M2 AB får sedan en viss procent av vinsterna vid lägenhetsförsäljningen.
För att en sådan alls ska bli aktuell krävs att minst 25 procent av de boende i den för experimentet aktuella hyresfastigheten är intresserade att pröva andelsägar-konceptet. Om inte blir det inget av med projektet i Eskilstuna. Det kommer också att bli möjlighet för köparna att under en tidsbegränsad period få ångra sig om det nya systemet inte skulle visa sig fungera i praktiken.

Peter Lorin

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.