Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

AMF storsatsar vid Sergels torg: ”Det finns ett behov av nya mötesplatser efter pandemin”

Publicerad: 24 februari 2021, 06:00

Per Sundin, styrelseordförande och medgrundare Space samt vd på Pophouse Entertainment Group - och Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter som äger den femte Hötorgskrapan.

Foto: Michael Hansson

I det femte Hötorgshuset genomför AMF just nu en stor omvandling där över 7 000 kvadratmeter ska anpassas till det nya konceptet ”Space” - ett nytt, digitalt kulturcenter.


Ämnen i artikeln:

Anna König JerlmyrMats HederosAMF FastigheterSergels torg

Satsningen grundar sig i en undersökning från Ungdomsbarometern i samarbete med AMF Fastigheter som visar på ett uppdämt behov av att på olika sätt umgås ”IRL” bland unga människor mellan 15 och 24 år. Mer än hälften uppger att de kommer att vara i city oftare efter pandemin än vad de var innan. 

Pandemin har som bekant haft en stark påverkan på stadsmiljön, som i mångt och mycket tömts på människor. Det nya kulturcentret var planerat redan innan pandemin, men ses nu som en satsning för att möta de behov man spår kommer att finnas när man återigen får träffas. 

Läs även: ABBA-stjärnans stora gamingsatsning i city

– I takt med att kulturlivet återigen tar fart ökar vikten av att möta vad som efterfrågas i horisonten. Unga stockholmares intresse för att skapa musik, gaming, konserter och videoproduktion reflekteras inte fullt i stadsmiljön och det finns ett behov av att skapa mötesplatser för den nya generationen, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

Space marknadsförs som ”Sveriges första digitala kulturcenter för gaming, musik och content creation” och kommer att inrymmas på sju våningar, totalt 7 500 kvadratmeter, i det femte Hötorgshuset precis invid Sergels torg. Bland annat skapas en livescen för upp till 800 besökare. Dessutom kommer museet Avicii Experience att öppna i lokalerna. Centret planeras att öppna i slutet av året. 

– Vi skapar just nu den mest centrala mötesplatsen för den digitala generationen i Stockholm, säger Daniel Lönn, nytillträdd vd på Space. 

Läs även: 33 händelser som skakade (nåja) branschen 2019

De nedre våningarna i det femte Hötorgshuset vid Sergels torg är klassisk musikmark. Här gjorde U2 sin första Sverigespelning på rockklubben Underground 1981, och på senare tid fanns musikaffären Megastore på adressen. De senaste tio åren har de nedre planen stått tomma.

– Vi har inte kunnat nyttja de nedre planen på grund av tätskiktsarbetet och utbyggnaden av spårvägen vid Sergels tog, har Mats Hederos tidigare berättat för Fastighetsnytt.

Space ägs av Pop House som även bland annat äger och driver Cirkus, Hasselbacken och ABBA-museet på Djurgården.  

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.