Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

AMF slår upp dörrarna till världens största gamingcenter

Publicerad: 25 november 2021, 15:59

Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, vid Undergrounds gamla logga i Space Lounge.

Foto: Teresa Ahola

I helgen slår mötesplatsen Space med en multiarena och över 400 spelstationer upp dörrarna för allmänheten. Fastighetsnytt har fått en förhandstitt på de omvandlade handelslokalerna i femte Hötorgsskrapan vid Sergels torg.


Ämnen i artikeln:

Mats HederosAMFSergels torgAnna König JerlmyrStockholm

Space beskrivs som Stockholms nya mötesplats för musik, gaming, e-sport, konferenser och coworking. Bakom initiativet står AMF Fastigheter och Pop House Entertainment som gav Fastighetsnytt en förhandsvisning före den officiella invigningen på lördag. 

Det var också här som den mytomspunne klubben Underground låg en gång i tiden, där U2 gjorde sin första spelning i Stockholm 1981, flera år innan bandet slog igenom internationellt.

– Få visste vilka U2 var på den tiden så de spelade sist. Min kompis var också här men åkte hem när de svenska punkbanden hade spelat klart, vilket han ångrar än i dag, ler Mats Hederos, vd på AMF. 

Läs även: AMF storsatsar vid Sergels torg

När det digitala kulturcentret Space invigs återvänder kulturen med full kraft med avancerad ljud- och ljusteknik. En gammal golvmålning med klubbens logga har också bevarats i Space loungedel.

– För att vara i framkant med en digital multiarena med e-sport, konserter och konferenser som snabbt roddas om så måste man ladda på med teknik. Det är inte idealiskt att bygga upp grejer på scenen och därför har vi allt här, säger Per Sundin, vd för Pop House Entertainment, till Fastighetsnytt. 

Tekniken är så avancerad att NEP Live Event som anordnar både konserter och fotbollsturneringar har valt att ha sin egen showroom på Space som även är Samsungs största kund med 650 installerade skärmar i lokalerna, inklusive en gigantisk led-skärm vid scenen. 

Anna König Jerlmyr (M) inviger Space.

Foto: Teresa Ahola

Den omfattande förvandlingen av skrapan är även en del av stadens utveckling av Sergels torg till en mer öppen, säker och inbjudande plats.

– Space blir stadens fysiska mötesplats för den digitala generationen och kommer att locka hit fler talanger inom kultur, upplevelser och tech, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till Fastighetsnytt. 

Hon säger att techbranschen är en ny svensk basindustri som är på stark framväxt. 

– Här ska Stockholm ligga i framkant. I Space finns bland annat Norra Europas största permanenta e-sportarena med plats för över 550 personer. Det är ett stort steg i utvecklingen för en av Sveriges viktigaste kreativa näringar.

Konceptet initierades 2019 av e-sportenterprenören Gustav Käll, reklamveteranen Lars Blomberg, Space grundare Per Sundin och Mats Hederos; fyra eldsjälar bakom förvandlingen av Hötorgshuset till en kreativ hub. 

– Vi på AMF tittade från början på musik och jag träffade en massa musikmänniskor, men det var först när jag träffade Per och han föreslog detta som vi började mejsla fram idén för projektet som bara blev större och större med åren, säger Mats Hederos. 

Space omfattar världens största gamingcenter med över 400 spelstationer och norra Europas största permanenta e-sportarena samt musikstudios, caféer, barer och en restaurang med stor uteservering på Soltorget. Under våren öppnas även hyllningsutställningen Avicii Experience. 

Space har 400 spelstationer och även privata grupprum som kan hyras för 500 kronor i timmen.

Foto: Teresa Ahola

AMF har jobbat med liknande samarbeten med andra verksamheter de senaste 15 åren i utvecklingen av Epicenter, Mood, Urban Escape, Stockholmsverken och Fatburen. 

– Det är ett givande och tagande mellan oss och våra partners som fyller husen med innehåll. Det är inget ovanligt att samarbetena inleds trevande men sedan växer till något stort, precis som med Space. 

Hur stor investering handlar det om för AMF?
– I pengar är det en liten satsning för oss men stor om man tittar på hur det påverkar platsen. Jag brukar prata om att vända spiralens riktning. Innan hade Sergels torg en negativ klang, men nu har vi vänt på spiralen. Helt plötsligt har den här delen av staden blivit väldigt trivsam.

Nu börjar visionen för nya Sergels torg dessutom närma sig klimax med techjättar som Space, King, Facebook, Microsoft, Spotify, Wework, EQT, Netlight och Amazon i kvarteret. Medan majoriteten av gamingbolagen huserar på Södermalm. 

– Innan kallades Magnus Ladulåsgatan för bakgatornas bakgata. Ingen visste var den låg. Men i dag sitter halva gamingindustrin i Stockholm där, vilket är häftigt, säger Mats Hederos. 

Var satsar AMF nästa år?
– På Södermalm där vi är den största kommersiella fastighetsägaren. Vi har även väldigt stora utvecklingsplaner för bostäder, kontor och handel i Marievik som har ett fantastiskt fint sjöläge, säger Mats Hederos.

Mer om Space

• I slutet av 2019 klev Pophouse Entertainment in som majoritetsägare och Space kunde realiseras i sin nuvarande form, vilket har skett i nära samarbete med AMF Fastigheter och Stockholms Stad.

• Huvudägare är Pophouse Sweden där Björn Ulvaeus och riskkapitalbolaget EQT:s grundare Conni Jonsson är majoritetsägare.

• Ansvarig arkitektbyrå är DAP.

• Konceptet är framtaget för att kunna exporteras internationellt.

• Space Community-coworking har 2 400 kvadratmeter av de sammanlagt 7 500 som man hyr av AMF Fastigheter.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.