Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Alecta investerar 1 miljard i grön kontorsförebild i London

Publicerad: 5 april 2022, 08:23

Kontorsfastigheten på 105 Victoria Street i London kommer att bli 50 000 kvadratmeter och innehålla cirka 3 500 kvadratmeter grönområden. Foto: Bentall Green Oak.

Alecta investerar drygt 1 miljard svenska kronor i 105 Victoria Street som ska bli Storbritanniens största klimatneutrala kontorsfastighet. Det innebär att byggnaden när den är klar inte ska påverka klimatet negativt genom utsläpp av växthusgaser.

Ämnen i artikeln:

LondonSvepetAlectaSkanska

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Investeringen görs via en co-investering tillsammans med Welput – och flera andra investerare, det skriver Alecta i ett pressmeddelande.  

Welput är en fastighetsfond specialiserad på kontorsfastigheter i London som förvaltas av Bentall Green Oak, där Alecta är den största ägaren och varit ägare i över 15 år. 

I byggnadsfasen, där Skanska har fått uppdraget att bygga fastigheten, kommer inget fossilt bränsle att användas och hela anläggningen kommer att drivas enbart med förnybara energikällor, enligt Alecta. 

Byggnaden kommer vid färdigställandet att vara cirka 50 000 kvadratmeter över tretton våningar. 

Läs mer: Atrium Ljungberg starka i omställningen - slår konkurrenter på fingrarna 

Gatuplanet är uppbyggt kring en anpassningsbar aktivitetszon som är tänkt att utnyttjas till sportevenemang, konstutställningar, konserter och barnaktiviteter. 

Fastigheten kommer innehålla cirka 3 500 kvadratmeter grönområden varav en del kommer att bli en ”urban farm” med odling av grönsaker och grödor samt kompost.

Kontorsfastigheten kommer, enligt Alecta, att ligga i ett bra kontorsläge i centrala London med adressen 105 Victoria Street, ett stenkast från Victoria station. 

Läs även: Starkt hållbarhetsarbete - men Fabege backar på viktig post: ”Speglar den utmaning byggbranschen står inför”

Frans Heijbel, chef för reala tillgångar utland på Alecta, i en kommentar: 

– 105 Victoria Street kommer att utgöra en förebild för många andra byggprojekt de kommande åren genom de innovativa lösningarna som tas fram för att minimera utsläppen. 

Heijbel och Alecta förväntar sig en kraftig ökad efterfrågan på gröna kontor i London i närtid. 

– Kan vi genom våra investeringar påverka hur kommersiella fastigheter byggs och förvaltas kommer det att bidra till minskade utsläpp i framtiden. Vi vill genom den här typen av investeringar skapa förutsättningar för företag att möta sina klimatmål. Investeringen är innovativ, skapar bra mervärden för närområdet och kommer ge god långsiktig avkastning till våra pensionssparare. 

Läs mer: Hållbarhet och korruption – gör det omöjligt att göra fel 

Målsättningen är att byggnaden ska uppfylla flera olika energi- och hållbarhetsmål och certifieringar som EPC A, WELL ‘Platinum’ certification, RIBA 2030, BREEAM ’Outstanding’ och 5.5-star NABERS. 

Byggstart är planerad till juli 2022 med målet om färdigställande under 2026.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev