Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Akademiska Hus investerar halv miljard i Göteborg

Publicerad: 22 februari 2021, 15:44

Foto: Akademiska Hus/Johannes Norlander Arkitektur

Akademiska Hus investerar totalt 529 miljoner kronor i en ny byggnad vid Handelshögskolan i Göteborg. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Den nya byggnaden möjliggör för fakulteten att expandera och utveckla sin utbildning och forskning inom ekonomi och juridik. Byggnaden omfattar cirka 10 800 kvadratmeter bruttoarea som fördelas på åtta våningsplan ovan mark. Ytan rymmer bland annat en ny huvudentré, två hörsalar, studentservice, kontor, café och studentarbetsplatser. En av Västlänkens stationsuppgångar kommer även integreras i den nya byggnaden. 

– Det kommer att bli en fantastisk byggnad som både kommer ta plats mitt i staden och passa in väl i omgivande arkitektur. Vi bygger med tanke på framtiden, både genom höga hållbarhetskrav, men också genom att göra lokalerna flexibla och möjliga att förändra över tid och på så vis underlätta Handelshögskolans framtida utveckling, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus, i pressmeddelandet. 

Utbyggnaden av Handelshögskolans lokaler har planerats under flera år. I maj 2014 arrangerade Akademiska Hus tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborgs stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter, en arkitekttävling för utformningen av en ny byggnad. Vinnare blev Johannes Norlander Arkitektur. 

– När nu Handelshögskolan bygger nytt mitt i myllret på Vasagatan, är det ett steg i att utveckla kunskapsstaden Göteborg så att våra studenter och medarbetare även i framtiden bidrar till ett levande stadsliv. Vi vill att våra lokaler ska vara inbjudande och fungera som mötesplatser mellan akademi och samhälle, vilket Handelshögskolan kommer bli ett bra exempel på, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet, i pressmeddelandet. 

Den nya byggnaden väntas stå klar under 2025. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.