Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

7000 bostäder växer fram i nya Mälarporten

Publicerad: 25 augusti 2021, 15:36

Mälarportsområdet i Västerås

Foto: Västerås stad

En ny stadsdel ska utvecklas i Mälarportsområdet i Västerås med en plan för cirka 7000 bostäder. White Arkitekter kommer tillsammans med Evidens, Tyréns och Trafikutredningsbyrån att utforma det nya området.


Ämnen i artikeln:

White arkitekterVästeråsMälarportsområdet

Mälarporten avser ett område på runt 100 hektar i anslutning till Västerås stadskärna och som idag till stor del består av industritomter. Ambitionen är att skapa en ny stadsdel som binder ihop staden med Mälaren och intilliggande stadsdelar. Projektet omfattar i dagsläget ett nytt resecentrum, cirka 7000 bostäder och ytor för företag, grönområden, restauranger och service. 

Läs även: LISTA: Sveriges bäst planerade städer

– Nu fortsätter arbetet med att göra Mälarporten till ett lysande exempel på hur en ny innovativ och hållbar stadsdel kan knyta samman en hel stad. Vi har höga ambitioner i projektet som vi ska förverkliga tillsammans, säger Isabell L Eklund, samordnande stadsplanerare för projekt Mälarporten, i pressmeddelandet. 

Det blir White Arkitekter som i nära samarbete med Evidens, Tyréns och Trafikutredningsbyrån ska utforma Mälarportens stads- och bebyggelsestruktur. 

Läs även: Bostadsbyggandet ökar – här är kommunerna som ska bygga mest

 – Det här är ett projekt som berör alla västeråsare, då stadskärnan ska växa mot Mälaren. Det blir man ödmjuk inför, samtidigt som det känns väldigt spännande. Det är ett bra exempel på hur man kan förhålla sig till en befintlig miljö, vi vill ta med oss det bästa från Västerås industriarv in i framtiden och skapa en karaktärsfull stadsdel, säger Krister Lindstedt, ansvarig arkitekt på White Arkitekter, i bolagets pressmeddelande.

I nuläget väntas hela området vara färdigställt runt år 2040-2050. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.