Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vill se mer standardiserat byggande

Publicerad: 8 september 2016, 10:11

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

På torsdagen gav regeringen Boverket i uppdrag att se över kontrollsystemet för serietillverkade hus. Syftet är att möjliggöra för och öka bygget av standardiserade hus runt om i landet.


Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

På torsdagen gav regeringen Boverket i uppdrag att se över kontrollsystemet för serietillverkade hus. Syftet är att byggen som är likadant utformade ska bedömas likadant i olika kommuner, för att öka och snabba på bostadsproduktionen.

Flera debattörer och tyckare har påpekat nackdelen med de kommunala särkraven, som gör det svårt för bolag att bygga likadana hus i olika kommuner. Kommunerna kan välja att tillämpa olika krav i plan- och bygglagen på olika sätt, vilket gör att varje bygge blir en enskild process. Istället har man velat se förenklingar som gör att hus godkända av en kommun, lättare ska kunna bli godkända även i andra.

Nu tar regeringen ett steg i den riktningen. Boverkets uppdrag går ut på att, tillsammans med SKL, byggbolag och entreprenörer, lämna förslag som innebär att ”byggnadsverk som i allt väsentligt är likadant utformade bedöms på samma sätt vid tillämpning av vissa krav i PBL”.

– Såväl för leverantörer av serietillverkade hus, byggbolag och kommuner finns fördelar att vinna om en byggnad som bedömts motsvara lagstiftningens krav kan uppföras på flera platser på samma villkor. Ett system med en decentraliserad bedömning och tillsyn i 290 kommuner kan göra det svårt att uppnå dessa fördelar eftersom varje kommun möter den aktuella byggnaden bara vid något enstaka tillfälle, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Regeringen menar att en förutsättning för ett ökat bostadsbyggande, och framför allt ett standardiserat sådant, är att det finns planlagd mark för bostäder där villkoren är sådana att standardiserade byggnader ryms inom planen.

”Ett sätt att sänka byggkostnaderna och därmed öka försäljningen eller uthyrningen av billigare bostäder är att möjliggöra återanvändning av till exempel ritningar, konstruktioner och utrustning – i många projekt över hela landet” skriver regeringen.

Peter Eriksson har även tidigare nämnt ett ökat standardiserat byggande som en dellösning på bostadsbristen. I en intervju med Fastighetsnytt i augusti pratade han om det som en av de viktigaste sakerna i det 22 punkter långa bostadspaket som regeringen la fram innan sommaren.

– En sak som jag tror kommer ha totalt sett stor betydelse, om vi lyckas genom regeländringar och ett annat förhållningssätt, är att få ett ökad industriellt byggande i Sverige. Då kan vi få både mer produktion och ett breddat kompetensunderlag när verkstadsarbetare kan bygga hus kan vi bygga både snabbare och billigare, sa han då.

Boverket får en halv miljon kronor under 2016 och 2017 för uppdraget, som ska vara redovisat senast den 30 juni 2017.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.