tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

”Vi måste fatta hur politiker funkar”

Publicerad: 7 juli 2016, 12:00

Kristina Alvendal och Johan Karlström.

Nya Karolinska har inte blivit en krona dyrare försäkrar Skanskas vd, Johan Karlström, som också talade sig varm för OPS som arbetsmetod i projekt.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenNya Karolinska SjukhusetSkanska

Johan Karlström medverkade under passet Rakt På Sak på Business Arena Almedalen och berättade att mycket av arbetstiden spenderas på resor då han vill spendera mycket tid ute i verksamheten. Under hans tid vid rodret har man också vridit en del av fokus mot politiken då de är de yttersta företrädarna för bolagets kunder. Johan Karlström ser inga problem att spendera tid för att lobba för verksamheten och kommer själv från en politikerfamilj.
– Hälften av vår affär går mot politikerna som är kunder åt den offentliga sektorn den andra halvan som är mot den privata sektorn som är reglerad av politikerna. Vi måste fatta hur politiker funkar. Vissa säger att politikerna inte förstör någonting men det är fel. Det gäller att förstå situationen, vi arbetar med att skapa värde för aktieägarna, de arbetar för att bli omvalda. De behöver skina för sina väljare och om vi förstår det och kan komma med lösningar, då blir det intressant, säger Johan Karlström.

Skanska har också synts mycket i debatten de senaste åren med bostadsbyggande och OPS-frågor (Offentlig Privat Samverkan). Just OPS, som diskuteras mycket, har inte fått något riktigt fäste i Sverige, här tror Johan Karlström att det blir för mycket fokus på finansieringen. Han menar att man måste titta på livscykelkostnaden och den totala kostnaden för hela projektet där finansiering är en del och han anser att OPS driver fram produktivitet.

Ett projekt där OPS-metoden används är vid bygget av Nya Karolinska i Solna, en smal sak för Skanska kanske som, enlig Johan Karlström, byggt nära 500 sjukhus världen över. Debatten har dock handlat om kostnaderna för projektet där det frågas varför det blivit så mycket dyrare, en felställd fråga anser Johan Karlström.
– Det har inte blivit en krona dyrare, det är inte en dag försenat. Vi har gjort en deal med Landstinget och vi ska drifta det här till 2040 och vi ligger precis på kronan. Sedan har man från landstinget önskat en byggnad till, ett apotek där eller en tunnelbaneuppgång. Då är det klart att det tillkommer kostnader.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev