Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

“Vi måste få bygga stad”

Publicerad: 26 februari 2016, 07:34

Fredrik Hemborg och Elin Petroni. Foto: Elias Ljungberg.

Svenska städer växer så att det knakar – även i de norra delarna av landet. Urbaniseringen är med andra ord påtaglig även här – samtidigt som man upplever samma flaskhalsar här som på nationell nivå.

Ämnen i artikeln:

Business Arena UmeåBusiness Arena

Svenska städer växer så att det knakar – även i de norra delarna av landet. Bland annat har Umeå kommun fördubblat målet om byggda bostäder till 2 000 om året. Urbaniseringen är med andra ord påtaglig även här – samtidigt som man upplever samma flaskhalsar i bostadsbyggandet här som på nationell nivå.

Fredrik Hemborg är vd på NCC Boende, som är aktiva i flera norrlandskommuner. Han liknar bostadsmarknaden vid en skönhetstävling, där det finns 250 kommuner med bostadsbrist. Alla vill bygga – men tävlingen handlar om var det går att bygga.

– I skönhetstävlingen är de höga bostadspriserna i Stockholm, med bra avkastning, inte där vi gör våra bästa affärer. De görs där det går snabbt, där det finns en bra samverkan med kommunen och en tydlig översiktsplan som går att planera efter. För oss är risk alltid lika med tid, och i slutändan kommer de kommuner som är snabbare, med en politisk tydlighet och byggbar mark att vinna tävlingen, säger han under ett seminarium på Business Arena Umeå.

Kommuner med för stort självbestämmande?
Umeå kommun vill gå från drygt 120 000 till 200 000 invånare, och har fördubblat målet om byggnadstakten till 2 000 nya bostäder de närmsta åren. Bland annat har kommunen satt upp ett mål om att korta planprocessen med 20 procent under 2016, något Elin Petroni, planeringschef på Umeå kommun, menar är komplicerat.

– Vi måste få bygga stad i Sverige idag. Idag har kvalitetsspecen kring planprocessen blivit så komplicerad att det är svårt att bygga i staden. Processen blir så komplex att vi inte kommer fram i tid, säger hon.

I bostadsdebatten får kommunerna ofta kritik. Vissa menar att de har alltför stort självbestämmande, vilket gör att det går för långsamt. Elin Petroni håller inte med.

– Det är lätt att hitta en syndabock, men jag ser snarare att våra verktyg har försvagats. Jag skulle gärna se en tydligare koppling med det statliga om hur reglerna ser ut, säger hon.

Anders Jörnsköld är vice vd på Newsec Sverige. Han håller med Elin, och anser att kommunerna har för lite makt.

– De gånger som det inte går att få till ett projekt, det är när kommunerna inte har full kontroll, då kommunerna inte har något att säga till om, säger han.

Vad som är det stora problemet på bostadsmarknaden är en fråga med lika många svar som sandkorn i Sahara. Ett av dem brukar lyda ”plan- och bygglagen”.

– Till viss del är det PBL, men det är ju inte hela sanningen förstås. PBL är en begränsning i den mån att det tar tid och skapar utrymme för många att tycka till, säger Fredrik Hemborg.

Anders Jörnsköld håller inte med.

– PBL är vad den är, men kommunerna kan göra mycket inom den för att snabba upp. Ju fler kockar desto fler soppor i det här avseendet.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev