Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vart femte storstadshushåll trångbott

Publicerad: 14 februari 2017, 14:34

I Sveriges tre storstäder är vart femte hushåll idag trångbodda. Enligt en ny rapport är sambandet mellan låga inkomster och trångboddhet starkt.


Ämnen i artikeln:

EvidensgruppenHSB

I Sveriges tre storstäder är vart femte hushåll idag trångbodda. Inom fem år spås dessutom mellan 5 och tio procentenheter fler av de asylsökande att söka sig till just storstäderna. Det visar en ny rapport som analysföretaget Evidens gjort på uppdrag av HSB.

I rapporten definieras trångboddhet enligt norm 3: “om andra än sammanboende vuxna tvingas dela sovrum”. Enligt rapporten är så fallet i en femtedel av hushållen i storstäderna, och en tiondel i övriga landet.

– Den ökade trångboddheten får stora konsekvenser för både individer och samhället. Samhället riskerar att dras isär och en redan bristfällig integration riskerar att försämras ytterligare, säger Anders Lago, förbundsordförande på HSB.

Stort mörkertal
Rapporten visar också att cirka hälften av asylinvandrarna och cirka 65 procent av anhöriginvandrarna bosätter sig i storstadsregionerna, och att koncentrationen dit kommer att öka med 5 till 10 procentenheter de kommande fem åren.

– Vi vet att asylsökande som väljer sitt boende på egen hand i praktiken alltid blir inneboende hos släktingar och vänner. Vi får dessutom allt fler papperslösa, som helt saknar boende, flyttar runt och som överhuvudtaget inte syns i någon statistik, säger Anders Lago.

Sambandet mellan låga inkomster och trångboddhet är enligt rapporten starkt. För att lösa problemen vill HSB, bland många andra, se ett ökat socialt fokus i bostadspolitiken.

– Problemen på bostadsmarknaden är omfattande och berör flera politikområden. Vi behöver exempelvis möta arbetskraftsbristen i byggsektorn, coh utbilda och ta tillvara på nyanländas kompetens. En avgörande del för att skapa en bättre bostadsmarknad är att skapa en ny social bostadspolitik, säger Anders Lago.

Enligt honom handlar det bland annat om att införa bättre bostadsbidrag och stöd till bosparande.

HSB är inte de första som förespråkar en ny social bostadspolitik. Så sent som igår kom nyheten om att Socialdemokraterna tillsätter en expertgrupp för att ta fram just en sådan.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

EvidensgruppenHSB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.