Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

“Varje terminsstart är kris”

Publicerad: 29 augusti 2015, 07:00

Illustration: Petter Furå.

Vid terminsstart blossar debatten om studentbostäder nästan alltid upp – så även i år. Man hör om tältande studenter och oseriösa hyresvärdar.


Ämnen i artikeln:

Akademiska HusUppsalaStudentbostäderStudentstadenUppsalahem

Vid terminsstart blossar debatten om studentbostäder nästan alltid upp – så även i år. Man hör om tältande studenter och oseriösa hyresvärdar. Flera rapporter som släppts under veckan bekräftar bilden i många av landets studentstäder. Som ny student är det snudd på omöjligt att få ett förstahandskontrakt, både på studentbostäder och vanliga hyresrätter. Den enda lediga enrummaren som finns ledig hos det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem kostar 6314 kronor i månaden. Hur man ska lösa situationen får olika svar, beroende på vem du frågar.

I en analys som Uppsala Universitet, Akademiska Hus och Studentstaden gjort ser man dock ljus i tunneln för Uppsalas studentbostadsbrist. Man uppskattar att en nyproducerad studentlägenhet på 25 kvadratmeter kostar 5 000 kronor i månaden för att möta produktionskostnaderna. Utifrån det har man analyserat betalningsviljan hos Uppsalastudenterna.

– Vi har ställt frågan – finns det en efterfrågan om vi bygger fler studentlägenheter? Rapporten säger att det finns en grupp studenter som är beredda att betala den här summan, säger Kay Svensson, biträdande universitetsdirektör på Uppsala Universitet.

I analysen har man kommit fram till att 24 procent av respondenterna med preferens för studentbostäder och betalningsvilja på minst 5 000 kronor i månaden, är missnöjda med sitt nuvarande boende och därför utgör en målgrupp. Detta resulterar i en efterfrågan på 1 100 nya bostäder.

Missvisande bild
Från studentkårens sida menar man att analysen visserligen stämmer, men att basera efterfrågan på de som har råd med en hyra på 5 000 kronor i månaden ger en missvisande bild.

– Om man istället kollar på efterfrågan på lägenheter med en hyra under 5 000 kronor, eller 35 procent av studiemedlet, ökar efterfrågan med 50 procent, säger Miranda Cox, vice ordförande på Uppsala Studentkår. Om man har en månadshyra på 5 000 kronor, är det hälften av studiemedlet. Vem som ska stå för mellanskillnaden är väldigt oklart.

Tar man fullt studiemedel, både lån och bidrag, får man idag ut knappt 10 000 kronor i månaden, detta efter att regeringen höjde lånedelen med tusen kronor för ett par år sedan.

– Studiemedlet räcker inte till att leva och bo. En genomsnittlig student går idag back med 600 kronor i månaden, säger Miranda Cox. Vi tycker att bostadsbidraget för studenter borde höjas, och att det borde bli lättare att söka. Investeringsstöd behövs också, samt en generell höjning av studiemedlet.

Hon beskriver hur det vid varje terminsstart är kris, och att det skapar rubriker.

– Men de stora effekterna ser vi under året. Alla känner någon som behövt flytta fem gånger under ett år, hyresvärdar som ställer orimliga krav eller oseriösa sådana som tar ut ockerhyror, säger hon.

Skapa flyttkedjor
I Sveriges mesta studentstad är det dock inte bristen på studentbostäder som lyfts fram som det enda problemet.

– Uppsala har ganska bra med studentbostäder. Den största bristen ligger på vanliga hyresrätter. Studenter är en väldigt bred och blandad grupp, som vill in på den vanliga hyresmarknaden, säger Miranda Cox.

Tanken är densamma som ofta lyfts fram i bostadsdebatten överlag: genom nybyggnation ska man skapa flyttkedjor.

– Byggs de här bostäderna lösgör de i sin tur andra typer av boenden, vilket skapar en kedja i marknaden och en rörlighet, säger Kay Svensson.

Han menar att en viktig orsak till bristen på studentbostäder är en brist på vanliga bostäder.

– En del av lösningen är att bygga andra typer av lägenheter, så att studenter som bor i studentbostäder kan flytta ut ur dem. Där jobbar vi mycket med kommunen och andra aktörer.

Uppsala kommun har som mål att bygga 3 000 nya bostäder om året. Fram till 2018 ska 1650 nya studentbostäder byggas.

– Men det är klart att de studenter som inte har fått en egen bostad vid terminsstart känner att det saknas ännu mer bostäder än vad studien visar. Det är inte bara studentbostadsproblem utan bostadsbrist överlag. Jag har full respekt för att man har olika ingångsvinklar men det finns en stark vilja att tillsammans titta på de här frågorna, säger Peter Bohman, regiondirektör på Akademiska Hus.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.