torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Valeskog: “Trovärdigheten är borta”

Publicerad: 12 oktober 2018, 13:03

Jan Valeskog (S). Foto: Magnus Selander/Socialdemokraterna Stockholm.

Reaktionerna låter inte vänta på sig efter beslutet om att stoppa Nobelbygget på Blasieholmen i Stockholm. ”Underbart”, säger Björn Tarras-Wahlberg. Men Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd sedan november, varnar för mycket negativa konsekvenser.

Ämnen i artikeln:

Jan ValeskogStockholms stad

Reaktionerna låter inte vänta på sig efter beslutet om att stoppa Nobelbygget på Blasieholmen i Stockholm. ”Underbart”, säger Björn Tarras-Wahlberg. Men Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd sedan november, varnar för mycket negativa konsekvenser.

Björn Tarras-Wahlberg, ordförande för Stiftelsen Blasieholmens Vänner, jublar över det nya beslutet. ”Underbart”, skriver han i ett pressmeddelande och tillägger att skattebetalarna nu slipper betala 1 miljard kronor.

– Tacka stockholmarna som ställt upp i tusental. Jag hoppas att det här är startskottet för att stoppa förstörelsen av Stockholm med påbyggnader, förtätningar, lådbyggen med platta tak och rivningar av gamla hus.

Det återstår dock att se vad kommunstyrelsen beslutar vid sitt nästa möte den 24 oktober. Veckan därpå ska även Mark- och miljödomstolens fatta sitt beslut om prövningstillstånd.

Jan Valeskog, som varit stadsbyggnadsborgarråd sedan november, säger att det finns flera saker i överklagandet som måste prövas.

– Om domstolen stoppar bygget kommer vi att få problem även med andra projekt, med hänvisning till den här domen. Det är därför extra viktigt att det här prövas, oavsett vad man tycker om Nobelbygget.

Det här handlar enligt honom inte bara om byggnaden i sig, utan om hur Stockholms stad tar hand om viktiga investerare och byggbolag.

– Jag tror att de kommer att akta sig för Stockholm framöver. Det här skadar stadens rykte. Trovärdigheten är borta.

Att Joakim Larsson (M), nytt stadsbyggnadsborgarråd, totalsvängt i frågan, bidrar till detta, enligt Valeskog.

– Ingen kommer att lita på Moderaterna längre. En person som hoppar av en överenskommelse utan att blinka har inte förmågan att driva andra projekt heller. Det är min bedömning, säger han och fortsätter:

– Joakim Larsson var först med och drev frågan, men ramlar sedan ihop som en pannkaka när han träffar Daniel Helldén (MP).

Valeskog tippar att efterträdaren kommer att få en tuff start i stadshuset som följd av detta.

– Det har redan lagts 60–70 miljoner kronor på det här projektet och när man sedan river upp avtalet så har man ingen trovärdighet kvar. Han kommer att ha svårt med varenda byggaktör som vill göra stora investeringar framöver.

Problemet drabbar enligt honom inte bara Stockholms stad, utan hela regionen.

– Det är viktigt att staden hanterar stora projekt och utländska investerare rätt, även ur en juridisk synvinkel.

Huruvida Nobelstiftelsen godkänner en ny plats eller inte återstår att se. Men Valeskog har inga höga förhoppningar när det gäller den frågan heller.

– Jag har uppfattat att bygget inte är aktuellt i Stockholm längre om det här inte går igenom.

Var kommer byggnaden att hamna i så fall?
– Det vet jag inte. Kanske i ett annat land.

Det är även svårt att ta partiernas höjda bostadsmål på allvar, enligt Valeskog.

– De har ökat ambitionen nu, vilket är utmärkt. Men vi vet också att L och MP tänker stoppa byggandet av 100 bostäder redan vid nästa nämnd.

Han säger att det inte sker för första gången.

– De tycker att byggtakten är för hög och har stoppat flera viktiga bostadsprojekt även tidigare.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev