Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

V vill halvera tomträttsavgälden för seniorbostäder

Publicerad: 18 november 2019, 04:00

Erik Slottner (KD) och Clara Lindblom (V) vill båda ha fler seniorbostäder, men har olika förslag på hur det ska gå till.

Foto: Mostphotos, Stockholms stad

Behovet av nya seniorbostäder är stort – men på byggfronten sker inte mycket. Nu vill Vänsterpartiet i Stockholm ill ha en halvering av tomträttsavgälderna för seniorbostäder för att sätta fart på nyetableringarna.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stad

Behovet av nya seniorbostäder är stort – men på byggfronten sker inte mycket. Nu vill Vänsterpartiet i Stockholm ha en halvering av tomträttsavgälderna för seniorbostäder för att sätta fart på nyetableringarna.

– Redan i dag byggs studentbostäder med en halverad tomträttsavgäld. Vi ser att det finns ett liknande behov när det gäller seniorbostäder, säger Clara Lindblom, oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Enligt exploateringsnämndens verksamhetsplan ska staden markanvisa 300 seniorbostäder upplåtna med hyresrätt varje år men hittills i år har det inte skett något på den fronten.

Seniorbostäder med gemensamma ytor

Ett skäl till att målet är svårt att uppfylla är att det i en seniorbostad ska finnas gemensamhetsytor för social samvaro. Det innebär att fastighetsägare och inte kan ta ut full hyra för den ytan och inte heller kan maximera antalet boyta i en seniorbostadsfastighet. Den problematiken lyfte flera fastighetsbolag när Clara Lindblom var äldreborgarråd åren 2014-2018, uppger hon för Fastighetsnytt.

– Reducerad tomträttsavgäld skulle vara ett sätt att kompensera för det, säger Clara Lindblom.

Hon anser att den grönblå majoriteten gör för lite för att sätta fart på etableringarna.

– Det stör mig att staden beräknas få ökade kostnader för äldreomsorgen med 38 procent till 2040. Vi får en allt äldre befolkning och det kommer att krävas många nya dyra insatser. Varför lägger majoriteten inte mer energi på att få igång byggandet av seniorbostäder?

Håller inte med

Äldreborgarrådet Erik Slottner [KD) håller inte med Clara Lindblom i förslaget om att sänka tomträttsavgälden.

– Det är en kostnadsfråga, det blir minskade intäkter för staden. Man ska alltid väga det mot andra andra satsningar. Jag fattar det som att huvudargumentet är att pressa hyrorna, och det tycker jag inte är det bästa skälet, säger han.

Anser du inte att det ligger någonting i att en sänkt tomträttsavgäld kan fungera som morot och kompensation för gemensamhetsytor?

– Börjar man införa detta kommer allt fler vilja ha i längden och risken är då stor att staden kommer att minska antalet markanvisningar för att det inte går ihop sig ekonomiskt. Visst har V rätt i att det skulle bli en morot, det är svårt att argument mot, men det skulle ge intäktsbortfall. Och förmodligen skulle även andra boendekategorier vilja ha subventionen, säger Erik Slottner.

Tydligare specifikationer

Hans förslag på lösning för att få fram fler seniorbostäder är tydligare definitioner och önskemål.

– När jag pratar med bolag i branschen råder det osäkerhet kring vad en seniorbostadslägenhet egentligen är. Det behöver vi ta fram en definition kring. Och många tycker att det är svårt att förstå markanvisningsprocessen.

Ska seniorbostäder prioriteras hårdare när staden markanvisningar?

– Ja. Byggaktörerna får höra att vi tycker det är viktigt att få in fler seniorbostäder. Och nästa år ska vi skriva mer detaljerade mål kring markanvisningarna, säger Erik Slottner.
Andreas Jennische

Ämnen i artikeln:

Stockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.