Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

V söker stöd för misstroende – ”Vi menar allvar”

Publicerad: 17 juni 2021, 09:21

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) på väg till en pressträff i riksdagen om regeringshotet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet släpper inte sitt hot om att fälla regeringen, utan söker nu Moderaterna och Kristdemokraterna för samtal. ”Regeringen slår sönder den svenska modellen. Socialdemokraterna kan inte stå upp för denna grundläggande princip och är beredda att skapa regeringskris”, säger Nooshi Dadgostar.

Ämnen i artikeln:

VänsterpartietRegeringenSocialdemokraternaHyresgästföreningen

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


På torsdag klockan 10 löpte Vänsterpartiets tidsfrist för regeringen och statsminister Stefan Löfven ut vad gäller fri hyressättning i nyproduktion. Nu går man vidare med hotet om att fälla regeringen.

– Medierna har fyllts av politiskt spel. Nu är det dags att lämna spelet och hålla sina ord och löften. Regeringen har än så länge inte tillmötesgått våra krav, säger partiledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff. 

Läs även: V om misstroendethotet: ”Regeringen har 48 timmar på sig” 

Kravet är att regeringen slopar utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion eller inleder förhandlingar med Hyresgästföreningen. Annars går partiet vidare i försöken att väcka misstroende.

Tjugo minuter innan tidsfristen gick ut svarade regeringen med att man bjuder in in parterna på bostadsmarknaden, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo för att diskutera förslaget innan remisstiden löpt ut.

– Samtal är trevligt, med wienerbröd och kaffe. Förhandlingar är något annat. Vi ser inte att ytterligare samtal leder någon vart. Sätt stopp för lagändringsprocessen eller starta förändringar från noll med förhandlingar med Hyresgästföreningen, säger Nooshi Dadgostar. 

V uppger sig sakna förtroende för statsministern efter regeringens svar. 

– Det är inte ett lätt besked, men någon måste stå upp för Sveriges hyresgäster. Regeringen slår sönder den svenska modellen. Socialdemokraterna kan inte stå upp för denna grundläggande princip och är beredda att överge den och skapa regeringskris. 

Läs även: KD: ”Vi tror inte V menar allvar”  

Nu söker Vänsterpartiet en misstroendeomröstning i Sveriges riksdag genom att bjuda in Moderaterna och Kristdemokraterna till samtal. 

– Hittills har de sagt att de inte litar på att vi ska fullfölja detta, men vi menar allvar och ser inga problem med att vi ska lösa eventuella förtroendeproblem. Ni kan lita på att vi håller detta hela vägen. Vi kommer att stå vid vårt ord och önskar det ska vara slut på olika partiers spinn och spekulationer och att alla partier ska stå vid sitt ord, säger Dadgostar. 

M och KD är för fri hyressättning i nyproduktion, men är enligt Nooshi Dadgostar även intresserade av att fälla regeringen om en bindande överenskommelse kan nås. För att regeringshotet ska gå igenom behöver V stöd av minst ett till parti och därefter även majoritetsstöd i riksdagen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev