söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

V om misstroendehotet: ”Regeringen har 48 timmar på sig”

Publicerad: 15 juni 2021, 08:35

Nooshi Dadgostar ger regeringen två alternativ. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kräver att Stefan Löfven slopar förslaget om fri hyressättning eller inleder nya förhandlingar med Hyresgästföreningen. ”Annars har vi inget förtroende för regeringen”, säger hon till pressen. Dadgostar ger samtidigt Fastighetsägarna en rejäl känga.

Ämnen i artikeln:

MarknadshyrorVänsterpartietRegeringenStefan LöfvenFastighetsägarna

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Vänsterpartiet har blivit avvisade av både statsministern och Centerpartiet i sina försök att diskutera förslaget om fri hyressättning eller marknadshyror, säger partiledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff.

– Den typen av politiskt rävspel kommer inte vi acceptera. Vi står upp för den svenska modellen och kan inte acceptera att marknadshyror införs. 

V ger därför regeringen två alternativ. 

– Avstå från att förändra hyreslagstiftningen eller inled nya förhandlingar med Hyresgästföreningen. Annars har vi inte längre förtroende för Stefan Löfven. Regeringen har nu 48 timmar på sig att agera, säger Nooshi Dadgostar. 

Läs även: Weiss om fri hyressättning: ”Svårt att se vilket problem man vill lösa

Annars går V vidare i processen med att försöka väcka misstroende mot regeringen. Men för att lyckas med det måste partiet få med sig minst ett annat parti då missförtroendeförklaringen måste skrivas under av minst 35 ledamöter. Hittills har Moderaterna och Kristdemokraterna sagt nej, och efter dagens utspel gör även Sverigedemokraterna det. För att regeringen ska fällas måste även minst 175 av riksdagens 349 ledamöter sedan rösta ja till det.

Nooshi Dadgostar anser också att hyran även i fortsättningen ska sättas genom kollektiva förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgäster som representeras av Hyresgästföreningen, varav man motsätter sig förslaget om att koppla bort ena parten.

– Fastighetsägarna försöker driva fram sitt förslag via politiken. Men det är inte så som det svenska systemet fungerar. Det är anmärkningsvärt att en så smal förening får diktera regeringens politik.

Fastighetsägarna slår dock ifrån sig kritiken genom att påpeka att Hyresgästföreningen har suttit med i utredningen om fri hyressättning.

Justitieminister Morgan Johansson avvisar Vänsterpartiets reträttkrav. Foto: Lars Schröder/TT

Redan på tisdagseftermiddagen bemötte även justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff Vänsterpartiets ultimatum om att dra tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

– Vi kan ju inte dra tillbaka ett förslag som inte finns. Läget är att vi har tagit emot en utredning som just gått ut på remiss. Vi tycker inte att man behöver vänta 48 timmar. Det här är vårt svar, sa han. 

Ett förslag kommer enligt honom till hösten, där man tänker stå fast vid januariavtalet. Johansson underströk också att regeringen haft löpande kontakt med Hyresgästföreningen som suttit med i utredningen, och avvisade påståenden i debatten om att fri hyressättning kommer att drabba alla landets hyrestagare.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev