Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Utredaren: Sänkt kontantinsats – ”slår inte mot priserna”

Publicerad: 4 april 2022, 09:26

Utredare Eva Nordström under en pressträff med bostadsminister Johan Danielsson (S).

Foto: TT

”Det här är en fråga som många pratar om vid matbordet hemma”, säger utredaren Eva Nordström till Fastighetsnytt om förslagen kring startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Hon ser ingen större effekt på bostadspriserna, utan snarare sänkta trösklar in på den ägda marknaden.

Ämnen i artikeln:

BostadspolitikEva NordströmJohan Danielsson

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det här är en fråga som många pratar om vid matbordet hemma. Förslaget minskar behovet av blancolån och ger alla som saknar kapitalstarka föräldrar eller vill stå på egna ben större möjlighet att komma in på den ägda marknaden, säger utredaren Eva Nordström till Fastighetsnytt. 

Läs även: Bostadssociala utredningen klar: ”Vi har insiders och outsiders”

På måndagen överlämnade hon sitt betänkande om startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden till regeringen, där sparandetiden till en kontantinsats uppges minska med två tredjedelar för minst 400 000 förstagångsköpare.  

– Vi tänker att startlånet lämnas av bolåneaktören för upp till 95 procent och får en lägre kalkylränta än vanligt bolån eftersom räntan kan bindas under löptiden. 

Det innebär att kontantinsatsen sänks från 15 till 5 procent. Av dem som kan få startlånet är de flesta mellan 30–35 år med en inkomst på 400 000–499 000 kronor per år. 

Vad är en rimlig sparandetid för kontantinsatsen?
– Det beror på vilket boende man vill ha. Köper man en etta för 2,5 miljoner kronor så behöver man med ett startlån på 250 000 kronor spara ihop 125 000 kronor själv, vilket ger en kostnad på 2 083 kronor per månad under fem års tid. Det tycker vi är en rimlig nivå. 

Förslaget i sin helhet

• Startlånet garanteras av staten och gör det möjligt för bolåneaktörer att ge bolån på upp till 95 procent av bostadens värde till kreditvärdiga förstagångsköpare.

• Den statliga garantin ger ett konsumentskydd som innebär att förstagångsköpare ska kunna låna 10 procentenheter mer än vad bolånetaket medger. 

• Startlånet har ett maxbelopp på 250 000 kronor eller max 500 000 för två förstagångsköpare som investerar i en bostad tillsammans eller för en ensamstående förälder med vårdnad om barn.

• Bolåneaktörer betalar en avgift för den statliga garantin, som förväntas täcka statens kostnader för garantin.

• Alla personer som inte ägt en bostad i Sverige de senaste 10 åren räknas som förstagångsköpare. 

 

Källa: Regeringen

Amortering sker på startlånet först och startlånet skapar med en statlig garanti ett konsumentskydd i förenlighet med nuvarande kreditregleringar och amorteringskrav.

– De ska vara oförändrade. Jag är nöjd över att startlånet fungerar väl med befintliga amorteringskrav och bolåneaktörernas kapitalstruktur. Vi har inte jobbat upp ett separat system, utan använder det som redan finns i Sverige. 

Förslaget är att Boverket ska fungera som en garantimyndighet som tecknar ramavtal med bolåneaktörerna. 

Kritiker tycker däremot inte att staten genom ett startlån till förstagångsköpare ska bidra till ökad bostadsojämlikhet, skuldsättning och ytterligare skillnader i villkoren mellan ägt och hyrt boende. Särskilt då IMF redan anser att den svenska hushållsskuldsättningen är en finansiell risk för landets ekonomi. Men det är inget som utredaren tittat på. 

– Direktiven handlade om den ägda marknaden och inte om marknaden som stort. Samliga upplåtelseformer behövs. Poängen är att fler ska få möjlighet att välja boendeform, utan begränsningar. Den stora utmaningen i dag är att personer som tjänar 33 000–40 000 kronor i månaden, exempelvis poliser och sjuksköterskor, är kreditvärdiga för lån men saknar pengar för kontantinsatsen. 

Hur stor är risken för att detta leder till ännu högre bostadspriser?
– Den här konstruktionen innebär att det i grunden är levnadskalkylen som styr banklånet. Inte att lånelöftet ökar, så man kan inte buda upp priserna. Detta slår inte mot priserna enligt våra beräkningar. Worst case-scenariot är i så fall att priserna ökar lika mycket som köpkraften, det vill säga med 7 procent.

Eva Nordström tror i stället att detta ger sänkta trösklar in på den ägda bostadsmarknaden som underlättar kompetensförsörjningen, särskilt i tillväxtregioner, så att det blir lättare att flytta dit jobben finns. 

Utöver startlån har utredningen gjort överväganden om andra tänkbara åtgärder, såsom gynnat bosparande, men där lämnas inga närmare förslag. Ett alternativ till att subventionera sparandet är att staten avsätter en månatlig summa till alla unga i Sverige, vilket skulle kosta ungefär 11 miljarder kronor per år.

– Genom att avsätta 400 kronor per barn och månad skulle cirka 2,3 miljoner barn ha eget kapital på ungefär 168 000 kronor vid 25 års ålder. Vi lägger inget förslag kring detta, men lämnar räkneexemplet. 

Slutbetänkandet skickas nu ut på remiss för att samla in så många synpunkter som möjligt innan regeringen fattar sitt beslut om förslagen.

– Det är angeläget att vi har bostäder som fler kan efterfråga. Kring hyresrätter lämnade Karolina Skog (MP) förslag förra veckan. Det som lämnas i dag föreslår åtgärder för att underlätta inträde på den ägda marknaden. Utredningarna kompletterar varandra, sa bostadsminister Johan Danielsson (S) när han tog emot betänkandet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev