Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Uppdrag ska förenkla planprocesser

Publicerad: 27 augusti 2015, 07:16

Regeringen gav idag Boverket i uppdrag att utarbeta vägledning och anordna kompetensinsatser för att snabba på planprocesserna, i samverkan med länsstyrelser och Sveriges kommuner och Landsting.


Ämnen i artikeln:

BoverketMehmet KaplanRegeringen

– Det måste gå snabbare, bli lättare och billigare att bygga fler bostäder. Regeringen fortsätter regelförändringsarbetet steg för steg och vi hoppas nu att de kompetenshöjande insatser som Boverket får i uppdrag att genomföra är ett ytterligare steg för att snabba på byggprocessen, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

PBL-överklagandeutredningen som lämnade in sitt betänkande i mars 2014, kom fram till att ett av skälen till att det kan ta lång tid från idé till beviljat bygglov är att det finns brister i de kommunala besluten. De syftade på angivande av beslutsskäl och att kommunerna inte alltid överlämnar allt material till den instans som ska pröva ett överklagande. Detta, ansåg utredningen, medför att det kan uppstå onödiga överklaganden som gör att prövningen kan ta längre tid än nödvändigt.

Boverkets uppdrag genomförs under 2015 och 2016, och för det får Boverket disponera en miljon kronor.

Redaktionen

Källa: Regeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.