Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Unga mest oroade för bostadsbrist

Publicerad: 29 mars 2016, 05:37

Illustration: Petter Furå.

Bostadsbristen är den största samhälleliga utmaningen, enligt 94 procent av svenska ungdomar i åldern 18 till 25 år. Det visar en ny studie från Linnéuniversitetet.


Ämnen i artikeln:

Linnéuniversitetet

Bostadsbristen är den största samhälleliga utmaningen, enligt 94 procent av svenska ungdomar i åldern 18 till 25 år. Det visar en studie från Linnéuniversitetet.

I studien “Från YOLO till oro”, som tagits fram av Novus på uppdrag av Linnéuniversitetet, har över 1 000 unga intervjuats om sin oro inför framtiden. 94 procent tycker alltså att bostadsbristen är den största utmaningen, och 39 procent tror att bristen kommer att fortsätta öka de närmsta 15 åren.

40 procent av de som oroar sig är oroliga över att de inte kommer att hitta en bostad över huvud taget.

– Det har inte byggts bostäder i takt med befolkningsökningen på ett bra tag – så i den bemärkelsen har det ju blivit allt svårare att få tag i en bostad. Och visst ser vi problem på bostadsmarknaden, säger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket till DN.

På grund av demografin tror Palmgren att det ändå kan bli lättare för just unga människor att få bostad, då antalet personer i åldersgruppen minskar.

– Vi har sett stora kullar av unga mellan 18 och 24 år. Men nu minskar den igen – vilket gör att det kommer bli mindre konkurrens om bostäder som är direkt riktade till unga, även om konkurrensen på bostadsmarknaden i stort ökar, säger Hans-Åke Palmgren till DN.

94 procent av rankar alltså bostadsbristen som den största utmaningen i samhället idag. På andraplats kom arbetslöshet med 88 procent och på tredjeplats klimatförändringarna med 75 procent.

Här kan du läsa hela rapporten.

Redaktionen

Källa: Linnéuniversitetet, Dagens Nyheter

Ämnen i artikeln:

Linnéuniversitetet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.