Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Undantag för Cementa: ”Vi gör det för att Sverige ska fungera väl”

Publicerad: 21 september 2021, 05:45

”En extraordinär situation med extraordinära konsekvenser”, säger klimat- och miljöminister Per Bolund om risken för kalkbrist hos Cementa. Regeringen föreslår förlängt undantag.

Ämnen i artikeln:

CementaRegeringen

Regeringen kör över lagrådet och vill tillåta fortsatt brytning av kalk på Gotland. Detta meddelade regeringen på en presskonferens under morgonen.

Läs även: Cementadomen måste bli startskott för byggbranschens klimatomställning

– Det är en allvarlig situation som kan få omfattande samhällskonsekvenser, säger näringsminister Ibrahim Baylan som motivering till beslutet. 

Regeringen kommer nu att lägga en proposition för riksdagen att ta ställning till. Under pressträffen möttes ministrarna bland annat av frågan om det inte riskerar att skada tilltron till svenska rättssystemet att regeringen bryter in i rättsprocessen på detta vis?

– Detta är en åtgärd för en kortare tidsperiod. Det är inte ett nytt tillstånd som regeringen ger, det är inom ramen för det befintliga tillståndet, svarade miljö- och klimatminister Per Bolund.

Läs även: Därför går det inte att importera cement 

Ingen av ministrarna ser det med andra ord som problematiskt att gå in med lagstiftning för att korrigera ett enskilt fall: 

– Vi delar inte den uppfattningen. Vi föreslår för riksdagen möjlighet för bemyndigande att fortsätta bryta enligt det gällande tillståndet. Det är viktigt att regeringen inte går in i pågående fall, men detta handlar inte om utökad täktverksamhet, säger Ibrahim Baylan.

Regeringen går nu vidare med förslaget och föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 15 oktober 2021.

Johanna Åfreds

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev