Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tillsätter allmännyttigt integrationsråd

Publicerad: 23 mars 2017, 11:25

Terje Johansson, vd på MKB, Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget och Eva Nygren, vd på Stockholmshem är några av de som sitter i det nya rådet.

Bransch- och intresseorganisationen SABO tillsätter ett nationellt, strategiskt integrationsråd med vd:ar från allmännyttiga bolag runt om i landet. Syftet är att främja integration i landets kommuner.


Ämnen i artikeln:

SABO

I januari presenterade SABO resultatet av ett års arbete med att kartlägga kommunernas integrationsarbete. Bland annat kom man fram till att nyproduktion var den enskilt viktigaste frågan för att motverka segregation och att det behövs en översyn av riktlinjer för uthyrning för att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden.

Rådet som nu tillsätts är en förlängning på arbetet, med uppdrag att ta fram förslag på hur samhällets integrationsarbete kan bli bättre.

–  Kommunerna kan och bör dra nytta av de allmännyttiga bostadsföretagen, det är nödvändigt för en bättre integration i alla delar av landet. Integrationsrådet ska ge förslag på åtgärder som underlättar allmännyttans integrationsarbete och därmed bidra till ännu mer kommunnytta. Vi samlar en erfaren och engagerad grupp för en mycket angelägen uppgift, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

De 12 vd:ar som under 2017 kommer att sitta i rådet är:

- Terje Johansson, vd MKB, Malmö (ordförande)
- Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget, Göteborg
- Ulf Rohlén, vd Örebrobostäder
- Juan Copovi-Mena, vd Telge Bostäder och Telge Hovsjö, Södertälje
- Mikael Källqvist, vd Mimer, Västerås
- Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, Gävle
- Eva Nygren, vd Stockholmshem
- Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem, Jönköping
- Gunnar Boquist, vd Hyresbostäder, Norrköping
- Daniel Kindberg, vd Östersundshem
- Jörgen Olsson, vd Stora Tunabyggen, Borlänge
- Marie Thelander Dellhag, vd Halmstads Fastighets

De ska bland annat ta fram förslag på konkreta åtgärder för att röja hinder och förbättra integrationsarbetet samt identifiera de aktörer på olika nivåer i samhället som kan påverka åtgärdernas genomförande.

– Vi är ett redskap för kommunerna men också en erfarenhetsbank och jag vet att vi gör skillnad. Ett fungerande integrationsarbete är en förutsättning för att nå en ökad social hållbarhet. Att nå dit är en gemensam utmaning såväl för offentliga som privata aktörer och civilsamhället, säger Terje Johansson, ordförande i integrationsrådet och vd för MKB.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.