Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Tidigare S-toppen gör comeback – startar PR-byrå

Publicerad: 6 april 2020, 09:48

Niklas Nordström och Emma Aludden. Foto: Aim Public Affairs

Niklas Nordström, tidigare kommunalråd i Luleå som efter en tuff tid i höst valde att lämna sitt uppdrag, startar PR-byrå som även ska jobba mot fastighetsbranschen.

Ämnen i artikeln:

Niklas NordströmCoronavirusetLuleåStockholm

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Den 10 oktober 2019 valde Niklas Nordström att med buller och brak lämna alla sina uppdrag som socialdemokratisk kommunpolitiker i Luleå. Orsaken uppgavs vara ”akut stress”, men bara ett par dagar senare uppdagades det att Nordström anklagades för olämpligt beteende mot en kvinna i beroendeställning. Händelsen polisanmäldes dock aldrig och partiledningen vidtog heller inga särskilda åtgärder gällande kvinnans anklagelser. 

Så här beskriver han själv händelsen för Fastighetsnytt: 

– Den styrelsen där hon var anställd har erkänt att det inte fanns någon substans i kvinnans anklagelser. Även S som parti bad om ursäkt, säger han och hänvisar till en SVT-artikel.  

Varför anklagade kvinnan dig? 

– Saken vinner inget på att älta det där. Det viktigaste är att det är hanterat och att omvärlden också har sett att det bara var rykten. Som en offentlig person blir man ibland utsatt för den här typen av elakheter. Men det är bara att bita ihop. 

Läs även: Niklas Nordström om avhoppet: ”Till sist tog det stopp” 

Trots att han vill lägga händelsen bakom sig så skrev Niklas Nordström för en månad en krönika om händelsen. 

Varför? 

– Det var ett sätt för mig att säga precis vad det handlar om. Om man under en lång tid befinner sig under hög press och i ett tufft klimat, så blir det till slut för mycket. Det tar stopp, man måste landa på nytt och komma på plats i en ny tillvaro. 

I dag bor Niklas Nordström i Stockholm och känner ”glädje” och ”energi” igen, säger han. 

– När man byter miljö och får göra en nystart så hittar man nya mål och mening med livet. 

När Niklas Nordström blev arbetsbefriad från sina kommunala uppdrag fick han full lön – 86 000 kronor i månaden – under november och december. En månad innan det hade han gett kommundirektören Mikael Lekfalk sparken efter den så kallade ”Lekfalkaffären”, där Lekfalk hade upphandlat en egen konsult för cirka en halv miljon kronor. En affär som resulterade i nya regler. I dag måste kommundirektören, numera Anna Lindh Wikblad, alltid stämma av inköp kopplade till den egna rollen med kommunstyrelsens ordförande först. 

PR-byrå ska hjälpa fastighetsbolag

I dag, knappt ett halvår senare efter händelsen i Luleå, startar Niklas Nordström Aim Public Affairs; en PR-byrå som även ska jobba mot fastighetsbranschen. Med sig har han Emma Aludden, som de senaste fem åren operativt har arbetat med samhällsutveckling och strategiskt stöd till kommunledningen i Luleå.

– Det här är vad jag trivs bäst med. Jag älskar att ligga i gränslandet mellan politik och näringsliv. Fastighetsbranschen kommer definitivt att vara en viktig grupp vi kan verka mot, säger Niklas Nordström.

Läs även: Gemensam sak i norra Sverige

Han säger att duons kommunala bakgrund är en av byråns största styrkor.

– Vi gjorde viktiga insatser för att få fart på byggandet förr och vill i dag visa hur man kan använda lokala politikens verktygslåda tillsammans med branschen för att få i gång på byggandet och investeringar. 

Behovet är större någonsin i dessa coronatider, menar han, då många kommuner redan tidigare hade kraftigt eftersatt underhåll av samhällsfastigheter och samtidigt stora investeringsbehov. 

– Det som är besvärligt nu är att de faktiska behoven av äldrevård, skolor och förskolor är lika stora som tidigare, vilket kräver ett väldigt nära samarbete mellan kommunerna och fastighetsbranschen. 

Den ökade arbetslösheten kommer också att drabba redan hårt pressade kommuner.

– Det slår direkt mot den kommunala ekonomin. Men man kan inte låta husen förfalla och det behövs nya lokaler. 

Finns det en risk för en bostadskrasch? 

– Nej, det tror jag inte. Men det kommer att vara trögare under en tid. Framför allt på bostadsrättssidan. 

Historiskt sett har den största missen enligt honom varit att bostadsbyggandet har avstannat vid kriser. 

– Det gör att uppförsbacken blir ännu brantare efteråt. Vi släpar redan efter med bygget i många kommuner. Om det nu blir tvärbroms så blir problemen bara ännu värre. 

Förändrade beteenden i kristider

Niklas Nordström säger att alla är lekmän i den rådande situationen och att det därför är för tidigt att analysera vilka konsekvenserna blir. Det återstår även att se om människor har förändrat sina beteenden beständigt, exempelvis när det gäller att beställa hem mat och andra tjänster.

– Jag tror att nätet kommer att ersätta väldigt mycket av hur vi konsumerar och möts i framtiden. 

Coronaviruset kommer även att påverka på hur vi ser på event som Almedalen, fortsätter Nordström. 

– Ursprungligen var syftet med Almedalen att lyfta det politiska samtalet. Men i dag är Almedalen mer som en mässa. Är det verkligen rimligt att lägga så mycket pengar på boende och annat där, eller vad är syftet? Det kan vara värt att fundera på det. 

Aim Public Affairs kommer att arbeta operativt med komplexa frågor och uppdrag, där mål- och intressekonflikter ställs mot varandra. Stockholm är byråns huvudmarknad, men planen är att arbeta globalt. Byrån kommer också att jobba med konkret rådgivning vid krishantering, där man vill hjälpa ledare och beslutsfattare i näringslivet. 

– Jag var rådgivare under finanskrisen och rekonstruktionen av Saab, och tror att vi även nu kommer att få se massor av rekonstruktioner. Vi vill vara med och hjälpa till. Så fort företagen har hunnit hämta andan måste de tänka om, för marknadsförutsättningarna har förändrats helt. 

Hur har de förändrats för fastighetsbranschen?

– De mest spekulativa och riskbenägna aktörerna, i de mest exklusiva segmenten, kommer att få det allra tuffast, när köparna försvinner och det blir svårare att få finansiering.

Men även vissa kommuner och regioner kommer att behöva pausa sina planer, enligt Niklas Nordström. 

– Långsiktigt kvarstår dock behovet av nya bostäder och samhällsfastigheter. Det kan bli något lättare att andas redan i höst, men det brukar ta flera år att ta sig igenom den här typen av kriser. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev