Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sverige stödjer EU-förslag om gas – redo med en krisplan

Publicerad: 26 juli 2022, 09:31

Energiminister Khashayar Farmanbar under en pressträff om Sveriges energiförsörjning.

Foto: Ali Lorestani/TT

Sverige stödjer i stort EU-förslaget om att minska konsumtionen av naturgas med 15 procent under augusti–mars frivilligt, och obligatoriskt vid ett krisläge.


Ämnen i artikeln:

EUKriget i Ukraina

Sverige kommer att klara av att sänka den svenska förbrukningen med 15 procent, sa energiminister Khashayar Farmanbar till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen, på väg in till mötet för EU:s energiministrar.

Mötet ska ta ställning till kommissionens förslag, som presenterades så sent som den 20 juli. De senaste dagarna har många EU-länder förhandlat till sig olika undantag.

– Jag tror ändå att förslaget kommer att vara effektivt. Vad som är viktigt för Sverige är att det kan se ut på olika sätt i olika länder, sa Khashayar Farmanbar.

Ministrarna enades på tisdagen om att minska förbrukningen av naturgas med 15 procent från augusti till mars och länderna väljer själva vilka åtgärder som ska tillämpas. Naturgas utgör bara 2,7 procent av Sveriges totala energiförbrukning. Men den går till viktiga industrier.

– Länder som Grekland, Italien, Frankrike och andra använder gas för uppvärmning av sina hem. De har helt andra möjligheter att få hushållen att dra ner på användningen än vad vi har, sa energiministern.

Läs även: Putin: ”Gazprom kommer uppfylla alla dess skyldigheter”

I förslaget ingår att EU-länderna ska uppdatera sina krisplaner för att kunna ransonera och prioritera mellan företag, offentlig verksamhet och hushåll om Ryssland stoppar av gasexporten helt.

– Det finns alltid planer. Sådan är lagstiftningen. Oavsett hur bra eller dåliga tiderna är har vi alltid planer för hur vi kan ransoner ifall vi skulle komma dithän. Planerna uppdateras ständigt, sa Khashayar Farmanbar.

Däremot finns inga planer på kampanjer för att få hushåll och företag att sänka temperaturen inomhus i vinter, eller att personer ska duscha i stället för att bada, som i andra EU-länder.

Energiministern pekade på att prissignalerna som redan finns på gas och el i Sverige driver mot energieffektivisering.

– Sverige har inte samma brist på energi som Kontinentaleuropa. Sverige har en lättare situation, även om jag förstår att det är svårt för många hushåll, sa han.

– Energieffektiviseringskampanjer sker på ett annat sätt i Sverige än resten av Europa, fortsatte han.

Han pekade på att Energimyndigheten nu driver en kampanj för energieffektivisering av bostäder. Hushållen kan använda ROT-avdrag för att sänka sina egna energikostnader. Khashayar Farmanbar förespråkade också att Sverige och andra skogsländer utvecklar användning av biogas.

– En uppgraderad biogas är på molekylnivå exakt samma sak som gas som importeras från Ryssland, sade han.

Bland undantagen som har lagts till kommissionens förslag finns lägre krav för länder som inte är sammankopplade med resten av EU, som Spanien och Portugal för gas och de baltiska länderna för el.

Det ska inte heller vara kommissionen utan en majoritet av EU-länderna som utlyser ett krisläge där minskad gasanvändning på 15 procent blir obligatorisk.

Vidare ska kraven på sänkningar ta hänsyn till beroendet av rysk gas och om landet kan exportera gas via ledning eller som flytande naturgas (LNG) till andra EU-länder.

 

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

EUKriget i Ukraina

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.