Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sverige satt i samma båt

Publicerad: 25 september 2012, 11:59

Anders Sundström inledningstalade på Business arena.

Foto: Frida Lenholm

Folksams vd Anders Sundström känner sig ana en självgodhet i den svenska debatten om de ekonomiskt ansträngda sydeuropeiska länderna.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaFolksamAnders Sundström

Folksams vd Anders Sundström känner sig ana en självgodhet i den svenska debatten om de ekonomiskt ansträngda sydeuropeiska länderna. Han varnar för det och påminner att Sverige har brottats med liknande problem.

Anders Sundström var som bekant minister i den socialdemokratiska regering som kom till makten år 1994. Då hade Sverige ett ungefär lika stort budgetunderskott som Grekland har i dag och regeringen hade inget annat val än att göra stora reformer, likväl ekonomiska som politiska.

– Det vi gjorde under den perioden ligger till grund för att Sverige under de senaste 15 åren har haft en snabbare tillväxt än både USA och EU15. Vi har också haft goda statliga finanser och stark bytesbalans. När vi utvärderar att det ser ut så här för oss idag så är det ett resultat av det vi sådde för 10-20 år sedan. Det är vad vi skördar idag, sa Anders Sundström när han inledningstalade på Business Arenas andra dag.

Folksams vd menar att den nu mest intressanta frågan är vad behöver göras för att kunna fortsätta växa snabbare än de stora ekonomierna de kommande 10-20 åren. Där är han lite orolig då han anser den attityd som nu finns i Sverige, från höger till vänster, vara farlig. Det finns en farlig självgod bild där gemene man nästan hånar sydeuropéerna med motiveringen att de sitter utan att göra något och bara tar emot bidrag och stödmedel.

– Jag kommer ihåg själv hur det var när vi gjorde väldigt mycket under perioden 1994-1996. Då fick vi hela tiden betala upp till 4,5 procent högre ränta än vad tyskarna fick göra. Vi som satt i regeringen tyckte att vi gör allt rätt men det är ingen som fattar det utan de hånar oss.

Han berättar att det tog fram till 1998 innan den så kallade marknaden började tro på regeringens reformer och lite skämtsamt förklarar han att han inte vet om väljarna någon gång började tro på regeringen. Enligt Anders Sundströms uppfattning måste de sydeuropeiska så kallade krisländerna nu genomgå samma sak.

– Vi tror inte att de gör någonting där borta men de gör massor. Jag såg en uppgift när det gäller Grekland, det land vi vill förtala mest. Det visar sig att Grekerna gör ungefär dubbelt så mycket på ett år som vi gjorde på 90-talet när vi var i samma situation som de är nu. Jag är ganska säker på att det finns en självgodhet hos oss som vi kommer att få betala för om 10-15 år.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.