Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svenskar – minst oroade för bokostnader

Publicerad: 24 november 2015, 13:30

Svenska hushåll är minst oroade över boendekostnader i hela EU. 36 procent av de EUs invånare uppger dock att kostnaderna för boendet utgör en tung börda för hushållet.


Ämnen i artikeln:

EUSCB

Svenska hushåll är minst oroade över boendekostnader i hela EU. 36 procent av de EUs invånare uppger att kostnaderna för boendet utgör en tung börda för hushållet, men i Sverige är andelen bara 7 procent, vilket är lägst inom EU. Det visar siffror från statistiska centralbyrån.

Inom unionen som helhet har andelen som är oroade över sina boendekostnader ökat mellan 2008 och 2014, från 34 till 36 procent. Trots bostadskriser, amorteringskrav och en konstant bostadspolitisk debatt, har dock andelen svenska hushåll som upplever samma sak minskat under samma period.

Bakom siffrorna ska man dock samtidigt komma ihåg att hushållen har haft något av ett guldläge i Sverige de senaste åren, med rekordlåga räntor och ökade realinkomster. Kanske kommer siffrorna inte att se lika ljusa ut när undersökningen genomförs nästa gång.

I flera länder i östra och södra delen av Europa har mer än 4 av 10 hushåll angett att boendekostnaderna utgör en tung börda. Den högsta andelen finns bland cypriotiska hushåll men även i Polen, Italien, Spanien och Grekland

Malta, Grekland och Polen är de länder där andelen ökat mest medan Sverige, Luxemburg och Tyskland är de länder där andelen har minskat mest.

Maria Nordlander

Källa: SCB

Ämnen i artikeln:

EUSCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.