Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk politik och det nya normala

Publicerad: 15 november 2018, 14:45

Stig-Björn Ljunggren.

Det finns fyra saker att säga om den politiska situationen i Sverige just nu, enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. “Faktum är att detta är faktiskt så det brukar fungera ute i världen. Och det är dit vi är på väg. Det är detta som är det nya normala” skriver han.


Ämnen i artikeln:

Stig-Björn Ljunggren

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5, 2018.

Det finns fyra saker att säga om den politiska situationen i Sverige just nu.

För det första är riksdagen en återspegling av folkviljan.

Vi väljare har röstat fram åtta partier som är utspridda på den politiska åkern på ett sätt som gör det svårt för dem att samarbeta.

Vi har den politiska situation som vi förtjänar.

De flesta väljare är dessutom oerhört splittrade i sin egen uppfattning om vad som bör hända.

Väljarna anser att riksdagen snabbt och effektivt ska utse en handlingskraftig regering som kan styra riket.

Väljarna anser dessutom att politikerna ska avge tydliga löften innan valet – och sedan hålla dessa heliga utfästelser efter valet.

Resultatet blir att ingen regering kan bildas, eftersom de skulle kräva mer eller mindre grova löftesbrott.

Så hur ska vi ha det?

För det andra kan vi konstatera att det inte gör så mycket att vi inte får snabbt tillsatta handlingskraftiga regeringar.

Vi har nämligen organiserat den politiska makten så, att den som försöker styra riket måste följa väldigt strikt upplagda regler för hur ekonomin ska skötas.

Oavsett vem som är regeringsbildare så gäller den finanspolitiska tvångströjan, lika för alla. En krona ut, en krona in. Det är disciplin och skötsamhet som gäller.

Vi kan också konstatera att de politiska krafter som vill bryta sig ur denna strikta ordning inte får speciellt många röster.

Till detta kommer också att den globala marknaden håller tummen i ögat på ländernas regeringar. Den som slarvar blir omedelbart bestraffad av den digitala hord som härjar i världsekonomin.

För det tredje kan vi konstatera att politikerna ute i landet har lättare att komma överens. Skälet är att de har verkligheten under naglarna på ett annat sätt än i riksdagen.

Därför har också svenska kommuner blivit som i Brasilien – alla gör det med alla. Varje kommun verkar ha sin egen politiska lösning på de direkta utmaningar de står inför.

För det fjärde. Vi har en längtan efter en stark politisk kraft som bringar ordning i landet.

Vi behöver en skattereform, fixa migrationsfrågan, liksom rita om regionskartan. Och hur blir det med infrastruktursatsningarna framöver?

Och framförallt behöver vi en hållbar bostadspolitik.

Vi vill ha tydliga riktlinjer, som är långsiktiga och rationella.

Således vill vi gärna se en trygg majoritetsregering som pekar med hela handen.

Men denna längtan efter ”en vuxen i rummet” har förstås också en baksida. Nämligen att pekandet med hela händer ibland kan leda till stora katastrofer.

Det som är fördelen med att inte ha någon stark ledare är att vi själva får försöka lösa våra problem, utan att vänta på Pappa Staten.

Om vi ser framför oss hur regeringar kommer att vara instabila, med övergångsministärer och därmed ökat tjänstemannavälde, så får vi organisera tillvaron utifrån detta.

De närmast sörjande får utforma en bostadspolitik, och sedan se till att riksdag och regering klubbar igenom den.

Faktum är att detta är faktiskt så det brukar fungera ute i världen. Och det är dit vi är på väg. Det är detta som är det nya normala.

Stig-Björn Ljunggren
Statsvetare

Ämnen i artikeln:

Stig-Björn Ljunggren

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.