Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

“Svårare att betrakta som enhetlig grupp”

Publicerad: 12 september 2015, 06:00

Stockholm.

Foto: Dreamstime.

Sveriges befolkning ökar över hela landet, tack vare ett positivt migrationsnetto. Ur ett längre perspektiv är tillväxten dock koncentrerad till storstadsregioner vilket bidrar till stora skillnader mellan kommuner.


Ämnen i artikeln:

Sweco

Sveriges befolkning ökar över hela landet, tack vare ett positivt migrationsnetto. Allt fler kommuner tar emot nyanlända vilket gör att tillväxten är mer spridd i landet än tidigare. Ur ett längre perspektiv är tillväxten dock koncentrerad till storstadsregioner, större städer och starka infrastrukturstråk – vilket bidrar till stora skillnader mellan kommuner. Detta är delar av den analys som görs i ”Sveriges nya geografi”, en rapport från Arena för Tillväxt och Sweco.

– Vi ser att det är fortsatt ökade skillnader mellan stora och små kommuner. 48 av landets 290 kommuner har mindre än 8 000 invånare, vilket ansågs vara en lägstanivå vid den senaste kommunreformen på 70-talet. Samtidigt har det kommunala uppdraget utökats vilket gör det allt svårare för de små kommunerna som fortsätter att krympa, säger Maria Gårdlund, vd för Swecos IT-konsulter.

I slutet av 2014 bodde 9 747 355 personer i Sverige – en befolkningstillväxt på 1,1 procent det senaste året.

85 procent av befolkningen bor i tätorter. Tillgången till service styrs till stor del av befolkningsunderlaget. Då landet länge präglats av urbanisering har både befolkning och därmed köpkraft koncentrerats till städerna. Det har bidragit till att servicegraden har blivit sämre i vissa lands- och glesbygdskommuner.

– I takt med att skillnaderna mellan kommunerna ökar förstärks behovet av utvecklingsstrategier och arbetssätt som är anpassade till de lokala förutsättningarna. Tillväxtkommuner behöver en samhällsplanering och utbyggnad av välfärden som är i fas med tillväxten, medan glesbygdskommuner måste klara av en krympande befolkning och ekonomin, och samtidigt bibehålla välfärden. Det blir allt svårare att betrakta kommunerna som en enhetlig grupp, säger Katrien Vanhaverbeke, chef på Arena för Tillväxt.

Utmaningarna med minskande köpkraft och skatteunderlag i kombination med ökade krav på service och tillgänglighet innebär, enligt rapporten, att befolkningsutvecklingen och invandringen blir allt viktigare för framtiden i flera svenska kommuner. Sverige kommer att vara i behov av en fortsatt stor nettoinvandring för att bibehålla dagens försörjningsstöd, det vill säga att inte färre ska behöva försörja fler.

kommuninvånare2

Grafik: Petter Furå. Källa: “Sveriges Nya Geografier”.

Maria Nordlander

Källa: ”Sveriges nya geografier”

Ämnen i artikeln:

Sweco

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.