Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Strandade förhandlingar – “politiskt utspel”

Publicerad: 27 januari 2016, 14:21

Björn Johansson och Andreas Sjöberg.

Foto: Hyresgästföreningen och Dan Lindberg.

Fastighetsägarna MittNord valde på onsdagen att stranda förhandlingarna med Hyresgästföreningen i Norrköping, vilket berör totalt cirka 10 000 hushåll. “Ett politiskt utspel” menar Hyresgästföreningen.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningen

Fastighetsägarna MittNord valde på onsdagen att stranda förhandlingarna med Hyresgästföreningen i Norrköping, vilket berör totalt cirka 10 000 hushåll. “Ett politiskt utspel” menar Hyresgästföreningen.

Enligt Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef på Fastighetsägarna MittNord fanns inget annat alternativ än att lämna förhandlingarna.

Det finns ingen annan väg än den här att ta, och den är inte optimal för någon. Inte för hyresgästerna som får vänta på besked och i värsta fall ställer vi också till det för hyresvärdarna som inte vet hur mycket de kan satsa. Det är inte optimalt för Hyresgästföreningen heller, säger Andreas Sjöberg till Fastighetsnytt.

Fastighetsägarna ville se en höjning på 1,2 procent, vilket för en genomsnittlig hyresgäst motsvarar 75 kronor i månaden. Hyresgästföreningen ligger kvar på 0,5 procent.

– Det är en nivå som inte är möjlig överhuvudtaget för oss. Vi har nått vägs ända, det finns inga mer stridsåtgärder för oss, säger Andreas Sjöberg.

Systemfel eller inte
Andreas Sjöberg menar att anledningen till att parterna inte kan komma överens grundar sig i ett systemfel. Samma tongångar hördes även när Fastighetsägarna strandade förhandlingarna i både Stockholm och Göteborg tidigare i år.

– Systemfelet bygger på att vi har en motpart som utan särskilt välgrundade motiveringar kan säga nej till de justeringar vi föreslår. Vi pratar inte samma språk när det gäller behovet av att utveckla hyresrätterna, vilket gör oss bekymrade, säger Andreas Sjöberg.

Hyresgästföreningen tolkar Fastighetsägarnas beslut som ett politiskt utspel.

– Jag kan inte tolka det här som något annat. Om inte vi accepterar ett slutbud som är mer än dubbelt så högt som snittet i landet, då är det vi som har bevisat att systemet inte fungerar, säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost (där Norrköping ingår) till Fastighetsnytt.

– Det är svårt att vårda ett system när ena parten vill visa att systemet inte fungerar. Det vore skillnad om det vore något bud i snittet, men jag har svårt att se varför de ska ha mer än dubbelt så mycket som snittet i landet, säger Björn Johansson.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.