onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Strandade förhandlingar i Stockholm

Publicerad: 8 december 2017, 13:50

Årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm har strandat. HGF lämnade på fredagen förhandlingarna efter att parterna inte kunnat mötas.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna StockholmHyresgästföreningen

Fastighetsägarna yrkade från början på en höjning på 3,5 procent, men landade i ett slutbud på 2,5. Hyresgästföreningen stannade på 1 procent.

– Den allmänna uppfattningen om de årliga hyresförhandlingarna är att de fungerar ungefär som avtalsförhandlingarna på arbetsmarknaden, det vill säga mellan två jämbördiga parter. Men så är det inte. Dessa förhandlingar lever i ett laglöst tillstånd, och ger all makt åt den part som vinner på att förhandlingarna brakar samman eftersom det då inte blir någon hyreshöjning. Idag finns det inte någon instans som parterna kan vända sig till om de inte kommer överens, och fastighetsägarkollektivet är därför helt beroende av Hyresgästföreningens goda vilja. Den lyser tyvärr med sin frånvaro, säger Nathalie Brard, hyresmarknadschef hos Fastighetsägarna Stockholm.

I och med att Hyresgästföreningen frånträtt ramavtalsförhandlingen, kommer förhandlingarna om den årliga hyresjusteringen att fortsätta mellan Hyresgästföreningen och enskilda fastighetsägare.

– Det är så klart beklagligt och sorgligt att det ska behöva gå så långt, men det är svårt att komma överens när faktum är att de begär så mycket mer än alla andra, utan att visa på varför. Över 300 000 lägenheter i landet har fått sin hyra klar för 2018, vilket är fler än vid samma tid förra året. I de förhandlingsresultaten ligger snittet på 0,8 procent i höjning, säger Simon Safari ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev