lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Stort intresse för bostadsupphandling

Publicerad: 31 mars 2016, 11:04

Sveriges kommuner och landsting ska under 2016 upphandla ett nationellt ramavtal för bostäder. Målet är att kommuner ska kunna använda det för att snabbt få fram bostäder som passar in i många miljöer.

Ämnen i artikeln:

SKR

Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska under 2016 upphandla ett nationellt ramavtal för bostäder. Målet är att kommuner ska kunna använda det för att snabbt få fram bostäder som passar in i många miljöer. Enligt en ny enkät är intresset för bostadsupphandlingen stort.

I enkäten har SKL frågat kommunerna om deras intresse för ramavtalet och vilka bostäder de vill ska kunna byggas genom det. Nästan nio av tio av de kommuner som har svarat säger att de har intresse av att använda ramavtalet.

– Viljan är stor bland kommunerna att hitta lösningar på bostadsbristen. Genom att upphandla ett nationellt ramavtal vill vi ge dem bättre förutsättningar att lyckas med det. Vi arbetar nu för att avtalet ska möta kommunernas varierande behov i största möjliga utsträckning, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL.

Gunilla Glasare. Foto: SKL.

Gunilla Glasare. Foto: SKL.

Från och med i onsdags kan företag lämna intresse för att få delta i upphandlingen, och därmed kunna bli leverantör av bostäderna i ramavtalet.

– Det stora intresset från kommunerna visar att det finns en omfattande kundgrupp för de företag som slutligen kan få leverera bostäderna. Det finns goda förutsättningar att åstadkomma ett nationellt industriellt bostadsbyggande, säger Gunilla Glasare.

86 procent av de 190 kommuner som svarat på enkäten uppger att de är intresserade av att nyttja ett färdigt ramavtal från SKL. Hur många bostäder som behövs varierar i kommunerna, många uppger att det rör sig om mellan 20 och 200 lägenheter.

Behovet av lägenheter med två rum och kök är störst, åtta av tio kommuner har detta behov. Ettor och treor efterfrågas i drygt 60 procent av kommunerna. Fyrarummare efterfrågas i drygt 30 procent av kommunerna.

60 procent av kommunerna uppger att de har färdig detaljplanelagd mark som bostäderna i ramavtalet kan byggas på. Det innebär enligt SKL att bostäderna kan byggas ännu snabbare när ramavtalet är färdigt.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev