Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholmshem banar väg för avyttringar – förslaget väcker politisk strid

Publicerad: 4 februari 2021, 12:34

Stockholmshem redo att avyttra fastigheter.

Foto: Bengt Alm

Styrelsen för Stockholmshem vill köpa fyra dotterbolag för paketering av fastigheter inför framtida avyttringar, förutsatt att kommunfullmäktige ger grönt ljus. Men förslaget möter genast motstånd.


Ämnen i artikeln:

Stockholmshem

Det är två styrelsemedlemmar i bostadsbolaget, Karin Gustafsson (S) och Arvand Mirsafian (V), som är kritiska till förslaget eftersom de föredrar att allmännyttiga bostäder, centrumfastigheter, SHIS-bostäder och samhällsfastigheter ska förbli i stadens ägo. 

”Vi vill endast sälja fastigheter som på lång sikt saknar strategiskt värde för staden. Ägande av lokaler och fastigheter är generellt mer ekonomiskt fördelaktigt vid långsiktiga behov, medan det är mer gynnsamt att hyra lokaler vid kortsiktiga behov”, skriver de i ett utlåtande. 

Läs även: Stockholmshems utmaning: ”Svårt att kombinera sedeltak med gröna tak”

Gustafsson och Mirsafian tycker att beståndet snarare borde renodlas genom att överföra fastigheter mellan stadens förvaltningar och bolag.

”Sammanfattningsvis anser vi att ärendet dessutom är för kortfattat och opreciserat gällande ekonomiska konsekvenser för bolaget för att kunna utgöra ett beslutsunderlag”. 

Det är okänt vilka fastigheter det handlar om eftersom styrelsen i Stockholmshem har sekretessbelagt uppgifterna.

Läs även: Minskade utsläpp prisas i Solberga

Stockholmshem har enligt ägardirektiven i uppdrag att avyttra ej strategiska fastigheter. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Stockholmshem

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.