Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stillastående bostadspriser under sommaren

Publicerad: 14 augusti 2018, 13:08

Bild: Riksbanken

Efter ett tumult år har bostadsmarknaden stått stilla under sommaren. Det säger Svensk Mäklarstatistiks senaste mätningar för landet. Rapporten visar att priserna på bostadsrätter och villor har varit oförändrade under den senaste månaden.


Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Efter ett tumult år har bostadsmarknaden stått stilla under sommaren. Det säger Svensk Mäklarstatistiks senaste mätningar för landet. Rapporten visar att priserna på bostadsrätter och villor har varit oförändrade under den senaste månaden. Även det totala antalet försäljningar har varit lågt, men dock normalt för perioden.

– På riksplanet förstärks trenden med en avvaktande marknad sedan årsskiftet. Bilden varierar dock kraftigt över landet. I Stor-Stockholm har trenden varit mer nedåtgående än i Stor-Malmö och Stor-Göteborg. De senaste månaderna ser vi överlag positiva mer tecken men på årsbasis har priserna fortfarande sjunkit -8% i Stor-Stockholm samtidigt som Stor-Göteborg och Stor-Malmö hamnar på -3%, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Bild: Svensk Mäklarstatistik. Statistiken baseras på försäljningen av 23380 bostadsrätter under maj – juli 2018.

Bild: Svensk Mäklarstatistik. Statistiken baseras på försäljningen av 15 369 villor under maj 2018 – juli 2018.

– Riket och samtliga storstadsområden visar oförändrade priser senaste månaden. Tittar vi på årstakten hittar vi däremot skillnader. Medan priserna i Stor-Stockholm sjunkit -8% har Stor-Göteborg i jämförelse tappat måttliga -3%. I Stor-Malmö är de oförändrade, fortsätter Per-Arne Sandegren.

Under de senaste 12 månaderna är det priset för fritidshus som ökat mest, enligt rapporten.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.