lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Statlig utredare vill göra om bostadsbidraget i grunden

Publicerad: 18 januari 2022, 13:26

Foto: GUN PERSSON LJUSNE

Slopa underhållsstödet och inför en statlig underhållsreglering, och ersatt bostadsbidraget med ett nytt stöd. Det föreslår regeringens särskilda utredare för att bryta trenden att allt fler barn växer upp i låg ekonomisk standard.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


På tisdag nästa vecka lämnar Utredningen om bostadsbidrag och underhållsstöd - minskad skuldsättning och ökad träffsäkerhet sina förslag. Utredaren Åsa Karlsson Björkmarker skriver på DN Debatt 18/1 om vilka förslag man kommer att lämna i syfte att bryta utvecklingen där andelen hushåll med låg ekonomisk standard (det som tidigare kallades för relativ fattigdom) ökat kraftigt. 

Läs även: Sparsamt med politik som påverkar bygg- och bostadssektorn fram till valet

1. Slopa underhållsstödet och inför en statlig underhållsreglering

Utredningen anser att förslaget skulle fördela försörjningsansvaret rättvist mellan föräldrarna, i stället för att, som i dag, inte se till föräldrars samlade ekonomi för att försörja sina barn. 

2. Slopa dagens bostadsbidrag och ersätt detta med en ny förmån: Bostads- och familjestöd (Bofast)

Det nya stödet ska utgå från tre separata delar, vilka ska möjliggöra för politiken att tydligt prioritera framtida reformers inriktning.

- Stöd till bostad: Utredningen föreslår att stödet till bostad stärks rejält genom att taket och golvet för bostads­kostnader höjs till vad som anses vara normala kostnader för bostäder för barnfamiljer. Utredningen föreslår även att stödet till bostadsyta utökas till fem barn (i dag tre barn). 

- Stöd till familj: Utredningen föreslår att stödet till barnkostnader renodlas i denna del av Bofast. Syftet är att tydliggöra den möjlighet som i dag finns men sällan används för barn­familjer utan bostadskontrakt att ta del av stödet. 

- Stöd till särlevande: Ett stöd som kan kompensera när föräldrar som lever isär inte kan komma överens eller inte har god inkomst. Stödet föreslås ersätta den kompenserade roll som underhållsstödet har i dag och betalas då föräldrarnas samlade ekonomi inte räcker för att klara barnets försörjning.

För att finansiera förslagen inom befintlig budgetram föreslår utredningen att flerbarnstillägget för andra och tredje barnet avskaffas. Förslaget förväntas minska skuldsättningen för bostadsbidragshushåll med mer än 90 procent. 

Syftet med utredningens förslag är att i så stor utsträckning som möjligt stärka ekonomiskt utsatta barnfamiljer.

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev