Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Staden efter Apple-konflikten: ”Hoppas det kan ske nåt bra på platsen”

Publicerad: 30 augusti 2022, 12:54

Joakim Larsson (M) och Björn Ljung (L).

Foto: Margareta Bloom Sandebaeck, Roland Lundgren, Björn Dalin

Förra veckan blev det klart att finansmannen och Maelir-ägaren Jakob Johansson köpt upp den omstridda Apple-tomträtten. Staden har inte haft insyn i affären men har fortsatt höga förväntningar för platsen.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stadAppleJoakim LarssonBjörn Ljung

– Om den nye ägaren vill göra något annat så måste en ny detaljplan tas fram, vilket tar cirka fem år, säger Björn Ljung, Liberalernas talesperson för stadsutvecklingsfrågor, till Fastighetsnytt. 

Alla yttre ändringar eller rivning på platsen kräver bygglov som ska prövas mot detaljplanen.

Läs även: Köparen om Apple-tomträtten: ”Vi har ingen brådska”

Den blågröna majoriteten i Stockholms stad stoppade Apples planer för gott 2018, men hoppas nu att den nya ägaren ska skapa nån sorts publik verksamhet som passar in och bidrar positivt till Kungsträdgården.

– Jag hoppas att det kan ske nåt bra på platsen. Det framgår inte av rapporteringen vad ambitionerna eller planerna från den nya ägaren är, men jag hoppas att deras planer tar sin utgångspunkt i platsens betydelse för Stockholm och stockholmarna, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) till Fastighetsnytt.

Läs även: LISTA: Här är turerna kring affären som krossade Apples dröm 

Sedan planarbetet avbröts efter samrådet 2018 har staden inte haft någon insyn i affären eller dialog med den nya ägaren.

– Det finns ingen skyldighet för tomträttsinnehavare att informera staden om en försäljning. Nu är det upp till den nya ägaren att avgöra vad som ska göras på platsen, säger Larsson. 

Däremot reglerar detaljplanen att det ska vara kommersiell verksamhet på platsen och tomträttsavtalet att det ska vara specifikt serveringsverksamhet. I dag är TGI Fridays hyresgäst i lokalerna.

– Liberalerna kommer att förorda en fortsättning med publika ändamål såsom restaurang, kafé, konsthall, museum eller liknande. Vi anser också att husets nuvarande höjd harmonierar med omgivningen och inte konkurrerar med PK- eller NK-huset, säger Björn Ljung.

Den nya ägaren Jakob Johansson, som äger Maelir och Södra Teatern, har i en tidigare intervju sagt till Fastighetsnytt att bolaget tar avstamp i den befintliga detaljplanen vid platsutvecklingen. 

– Sedan får vi se hur det utvecklar sig. Vi har ingen brådska, sa han.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.