Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Specialfastigheter: “Vi står redo”

Publicerad: 19 september 2019, 02:02

Henrik Nyström och Göran Cumlin på Specialfastigheter.

Foto: Teresa Ahola

Kriminalvården har sedan förra hösten haft en mycket hög beläggningsgrad på både häkten och anstalter. Nu skjuter regeringen till mer pengar, vilket välkomnas både av KV och statliga Specialfastigheter.


Ämnen i artikeln:

Specialfastigheter

Kriminalvården har sedan förra hösten haft en mycket hög beläggningsgrad på både häkten och anstalter. Nu skjuter regeringen till mer pengar, vilket välkomnas både av KV och statliga Specialfastigheter.

I regeringens vårändringsbudget fick Kriminalvården, KV, ett tillskott på 335 miljoner i år, varav 105 miljoner avsåg finansiering av kortsiktiga åtgärder för att hantera den höga beläggningen.

Nu får Kriminalvården ytterligare 130 miljoner kronor år 2020, 560 miljoner kronor 2021 och 720 miljoner kronor år 2022, det vill säga cirka 1,4 miljarder kronor, enligt regeringens budgetproposition som presenterades på onsdagen.

Pengar som har öronmärkts för utbyggnaden av tillfälliga och permanenta platser.

Enligt Kriminalvårdens senaste prognos behövs minst 3 200 häktesplatser och 6 300 anstaltsplatser de kommande tio åren eftersom man under en minst lika lång tid har avvecklat platser till följd av den tidigare nedgången i beläggningen, samtidigt som många befintliga lokaler är i alldeles för dåligt skick för att användas, menar regeringen.

Så här reagerar Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör hos Kriminalvården, på budgetbeskedet:

– Det här är en mycket positiv signal och vi är naturligtvis glada över att regeringen och samarbetspartierna delar vår bild om det allvarliga läget för svensk kriminalvård. Vi står inför stora utmaningar när det gäller att kunna ta emot fler klienter på både kort och lång sikt.

– Med de ökade anslagen förbättras våra förutsättningar att vidta åtgärder för att kunna lösa vårt uppdrag på ett säkert, humant och effektivt sätt även framöver.

Redo för expansion

Statligt ägda Specialfastigheter som äger, förvaltar och bygger säkerhetsbyggnader säger att det här talar för expansion.

– Vi stor redo för att bygga fler typhus. Det pågår ju redan många sådana projekt, men inte i tillräckligt stor utsträckning, säger Göran Cumlin, projektchef på Specialfastigheter.

Kollegan Henrik Nyström, inköpschef på Specialfastigheter, håller med.

– Vi har förberett oss och har tagit fram ett koncept som gör att vi klarar av en ökad förfrågan.

Vill bygga typhus

Specialfastigheter vill framför allt bygga typhus, det vill säga standardiserade hus som kan byggas på bara 1,5 år. En redan snabb process som med rätt planering kan påskyndas ännu mer, menar Göran Cumlin.

– Det är möjligt om vi bygger flera typhus på ett och samma ställe genom att påbörja bygget av hus nummer två bara tre månader efter det första. Det är det mest effektiva.

Han har inga exakta siffror på hur mycket typhusen kostar, men säger att de är förmånligare än vanliga hus eftersom projekteringen till 80 procent är klar.

– Det är oftast markförhållandena som skiljer sig och påverkar slutpriset, säger Göran Cumlin.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Specialfastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.