Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

“Socialdemokraterna missar löfte”

Publicerad: 22 september 2017, 12:00

Roger Mogert (S), Stockholms stadsbyggnadsborgarråd.

Nya siffror från Stadsbyggnadsnämnden visar att handläggningstiden av detaljplaner blivit nästan ett halvår längre sedan förra valet.

Ämnen i artikeln:

Jan ValeskogModeraternaSocialdemokraterna

Nya siffror från Stadsbyggnadsnämnden visar att handläggningstiden av detaljplaner blivit fem månader längre sedan förra valet. Det går stick i stäv med Socialdemokraternas löfte om att korta tiden, enligt Moderaterna, men Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) är tvärtom stolt över resultatet.

– Det relevanta är att titta på hur många detaljplaner som blir klara. Lustigt nog är vi alltså mer effektiva eftersom vi fattar väldigt många beslut, även i en hel del svåra detaljplaner som tar lång tid, säger han till Fastighetsnytt.

Det syns på antalet antagna detaljplaner som nästan har fördubblats sedan 2014, enligt Mogert.

Men den krassa sanningen är att en markanvisning från staden gäller i två år och den genomsnittliga tiden för detaljplaner nu är uppe i 22 månader, jämfört med 17 månader 2014, enligt rapporten. Det innebär att tiden nästan har förlängts med ett halvår.

– I valet 2014 lovade Socialdemokraterna att korta handläggningstiderna för detaljplaner i Stockholm, något de skulle lösa med ökade resurser till stadsbyggnadskontoret. Men i stället har planarbetet blivit längre, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) till Fastighetsnytt.

– Vi har samtidigt fått ner tiden till åtta månader i enskilda planer. Det händer så mycket och vi får i mål fler planer. Vi har en historiskt hög byggtakt nu och har ökat på resurserna, säger Roger Mogert (S).

Men Moderaterna i Stockholm är inte nöjda, utan föreslår byggdrivna detaljplaner där byggaktörer tar större ansvar i planprocessen för att påskynda processer. Det är en modell som redan används flitigt i bland annat Örebro, Uppsala och Göteborg.

– Det innebär att byggaktörer får ta ett större ansvar i planprocessen. De har såväl kompetensen som resurserna, och ju fler vi är som hjälps åt desto fler bostäder kan vi bygga på kortare tid, säger Larsson (M).

– Vi gör redan det i Skärholmen, där byggherrarna tar ett mycket större ansvar, säger Mogert (S).

Oppositionen säger även att de långa handläggningstiderna riskerar att drabba framtida boende eftersom projekten blir dyrare.

– Det finns inget sådant samband. Om jag skulle vilja förbättra statistiken så ska jag sluta fatta beslut och börja gömma svåra detaljplaner. Det här visar bara att vi klarar av att dra gamla detaljplaner i mål och därför får upp snittiden, säger Roger Mogert (S).

Ni kommer alltså inte att försöka snabba på processen?

– Jag är extremt nöjd över det vi får ut ur stadsbyggnadskontoret i dag. Processer kan alltid påskyndas i den mån det går, men utan att sänka kvaliteten. Åtta månader är bra.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev