Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

Skattefrågor – vad händer efter valet?

Publicerad: 21 Augusti 2018, 12:45

Illustration: Petter Furå.

Under den kommande veckan svarar samtliga riksdagspartier hur de står i de frågor som är viktigast för vår bransch i det stundande valet. Idag har turen kommit till finanspolitiken och frågorna: Hur ser ni på reavinstskatt och ränteavdrag? Är det frågor ni skulle vilja ta i?


Innehållet finns tidigare publicerat i det senaste numret av Fastighetsnytt. Tidigare i veckan har frågorna handlat om bostadspolitiska samtal och social bostadspolitik.

Riksdagsvalet närmar sig och inför det, eller kanske främst efter, hoppas många på förändringar och stora grepp vad gäller de frågor som påverkar vår bransch. Under den kommande veckan svarar samtliga riksdagspartier hur de står i frågorna.

Idag har turen kommit till den finanspolitiken och frågan: Hur ser ni på reavinstskatt och ränteavdrag? Är det frågor ni skulle vilja ta i?

Vi vill trappa av ränteavdragen med 1–2 procentenheter per år under 5 år och införa ett tak på hur mycket man får dra av. Vad gäller reavinstskatten på bostäder vill vi behålla nuvarande utformning.

Regeringen har sedan den tillträdde följt utvecklingen av hushållens skulder noggrant. Vi har också vidtagit åtgärder, till exempel amorteringskrav som nu är i kraft. Vi fortsätter att följa utvecklingen och kan inte utesluta att andra åtgärder kan komma att behövas. Exempel på sådana åtgärder skulle förstås vara förändrade ränteavdrag. Vad gäller ränteavdragen ska vi ha klart för oss att människor har anpassat sig till de regler som gäller. Om det ska ändras i framtiden måste det ske med stor omsorg om hushållens ekonomi. Ska vi göra en större skatteomläggning måste det vara en överenskommelse på ett eller annat sätt över blockgränsen för att det ska vara stabilt över tid. Det bygger på att deltagarna inte kommer in med ultimativa krav.

Imorgon svarar partierna på frågan: Vad är lösningen på bostadsbristen?

Missa inte våra tidigare delar i serien inför valet!

Bostadspolitiska samtal – vad händer efter valet? 
Social bostadspolitik – vad händer efter valet? 

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.