Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ser över Företagsskattekommitténs förslag

Publicerad: 22 april 2015, 11:06

Magdalena Andersson på Business Arena i Malmö 2014.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Finansminister Magdalena Andersson skriver idag på DI Debatt att regeringen kommer att omarbeta det hårt kritiserade förslaget om att begränsa möjligheten till ränteavdrag för bolagslån, som Företagsskattekommittén presenterade förra året.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonFastighetsägarnaRegeringen

Finansminister Magdalena Andersson skriver idag på DI Debatt att regeringen kommer att omarbeta det hårt kritiserade förslaget om att begränsa möjligheten till ränteavdrag för bolagslån, som Företagsskattekommittén presenterade förra året.

– Regeringen har lyssnat på den kritik som framförts från bland annat Fastighetsägarna om att det ursprungliga förslaget riskerar att leda till tvärstopp för bostadsbyggandet, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige.

Från flera håll ser man positivt på beskedet.

– Hela bostads-Sverige fick hicka när Företagskommittén lade fram sitt slutbetänkande. Om förslaget förverkligats hade ännu högre nyproduktionshyror tvingats tas ut för att få kalkylerna att gå ihop. Många hyresgäster hade inte klarat av att betala de nya hyrorna. Och går det inte att ta ut högre hyror, ja, då hade kalkylen krackelerat och bygget stoppats. Det är mycket glädjande att regeringen tagit till sig av den kritik som HSB och övriga bostadsaktörer framfört, säger HSBs förbundsordförande Anders Lago.

“Ingen av modellerna bör genomföras utan grundlig analys”
I sitt slutbetänkande lämnade kommittén två alternativa förslag. Huvudförslaget föreslog ett så kallad finansieringsavdrag, och alternativet var en så kallad EBIT-modell (Earnings before interest and tax).

– Min bedömning är att ingen av modellerna bör genomföras utan att först genomgå grundlig analys och förändringar, skriver finansminister Magdalena Andersson på DI Debatt.

Företagsskattekommitténs förslag var att förbjuda avdrag för negativa räntenetton i skattedeklarationen, och samtidigt införa ett schablonavdrag med 25 procent av den skattemässiga inkomsten. De allra flesta bostadsbolag finansierar en stor del av ett nybygge med lån. Om skatt skulle betalas på räntorna skulle därför utgifterna för att bygga och driva fastigheter öka.

– Bostadsföretagens räntekostnader skulle då ha beskattats till 75 procent. Med sådana villkor skulle det ha varit mycket svårt att få ihop kalkylen för nyproduktion. Det är bra att regeringen har lyssnat på oss och flera av de andra remissinstanserna, säger Kurt Eliasson, VD på SABO.

Kommittén föreslog även en sänkt bolagsskatt som kompensation för att interna bolagslån skulle avskaffas.

– Företagsskattekommitténs förslag byggde på en alldeles för grund analys av de unika förutsättningar som råder i en kapitalintensiv bransch som fastighetsbranschen. Förslaget skulle fått mycket allvarliga effekter för nyproduktionen av bostäder, när det blir skulle blivit dyrare för bostadsbolagen att investera, säger Ulla Werkell.

Konsekvenser för bostadsbyggandet tas i beaktning
I debattartikeln skriver Magdalena Andersson att konsekvenserna för bostadssektorn måste analyseras noga i det omarbetade förslaget. Hon talar om den kritik som framförts mot hur hyresbetalningar ska behandlas och förslagets effekter för fastighetsbranschen.

– Min bedömning är att fortsatt dialog och en ny remittering av det slutliga förslaget från finansdepartementet kommer att bli nödvändig. Ett förslag kommer att kunna träda i kraft tidigast den 1 januari 2017, skriver Magdalena Andersson.

Maria Nordlander

Källa: DI Debatt, Fastighetsägarna, HSB och SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.