tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

“Ser inte någon svensk boprisbubbla”

Publicerad: 7 november 2016, 08:51

Illustration: Petter Furå.

Bopriserna kommer att fortsätta öka med 6 procent om året. Bara ett börsfall eller en kraftig lågkonjunktur kan sätta stopp för det, enligt en ny analys från Evidens.

Ämnen i artikeln:

EvidensgruppenSveriges Byggindustrier

Bopriserna kommer att fortsätta öka med 6 procent om året. Bara ett börsfall eller en kraftig lågkonjunktur kan sätta stopp för det, enligt en ny analys från Evidens som gjorts på uppdrag av Sveriges Byggindustrier.

Efter år av kraftiga prisuppgångar på den svenska bomarknaden har allt fler börjat prata om en bubbla, och när priserna visade på en stabilisering tidigare i år var det flera som menade att det var piken och början på en nedgång.

I den nya analysen har man prövat påståendena om en överhettad marknad och bubblor har grund i hållbara argument.

Ted Lindqvist, vd på Evidens, säger till Dagens Industri att man inte ser någon svensk boprisbubbla även om priserna är på rekordnivåer.

Analysen visar att om konjunkturutvecklingen blir som bland annat Riksbanken och Konjunkturinstitutet har räknat med kommer bostadsrättspriserna i Stockholm att stiga med 6 procent fram till 2019. Man ser även en liknande utveckling i övriga storstadsregioner.

Enligt Lindqvist är det bara en kraftig lågkonjunktur, som dessutom ska påverka arbetsmarknaden i storstäder, som kan rubba bostadsmarknaden.

Analysen stämmer inte överens med den som bland annat OECD och EU gjort av den svenska bostadsmarknaden, som menar att den är överhettad.

– En del gör ytliga jämförelser mellan olika länder. Men generellt slår de inte fast att vi har en boprisbubbla, utan de pekar mer på de makrorisker som finns om ett större boprisfall skulle inträffa, säger Ted Lindqvist till Di.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev